E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada pozitif başlangıç bekleniyor---

Piyasada pozitif başlangıç bekleniyor

Piyasada pozitif başlangıç bekleniyor
13 Aralık 2021 - 08:31 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 17.956 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 182 kişi olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: (Omikron varyantı) Evet bizde var. Merak etmeyin. Şu ana kadar toplam 6 vakamız tespit edildi, 1'i İstanbul'da 5'i İzmir'de olmak üzere.

İngiltere'de Omikron varyantı vakalarının hızla artmasının ardından alarm seviyesinin 3'ten 4'e yükseltildiği bildirildi .

S&P, Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu ve yerel para birimi cinsinden kredi notunu teyit ederken, notu görünümlerini durağandan negatife çevirdi .

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile iş dünyası temsilcilerinin hafta sonu gerçekleştirilen toplantısında cari açık ve enflasyon konularının ön plana çıktığı belirtiliyor

Nurettin Nebati: Serbest piyasadan geri adımın asla söz konusu değil. Devlet her alanda destekleyici olmaya devam edecek.

TCMB’nin Cuma günü piyasaya satım yönündeki döviz müdahalesinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin: Ciddi bir asgari ücret zammı gerçekleştireceğiz.

G7 ülkeleri: Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa büyük sonuçları olur .

Ocak - Kasım döneminde otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %0,3 azaldı. Aynı dönemde ticari araç üretimi %14, kamyon üretimi ise %70 arttı.

Beyaz Saray: Faiz kararları Fed'in kendi kararı.

Bulaşıcı hastalık uzmanı Fauci: 3 doz Covid - 19 aşısı optimal önlem, ancak iki doz Pfizer/BioNTech veya Moderna aşısı veya Johnson & Johnson aşısından biri, ABD hükümetinin resmi tam aşılı tanımı olarak kalacak.

ABD Başkanı Biden, enflasyonu "yoldaki gerçek tümsek" olarak nitelendirdi. Biden, enflasyonunun nedeninin hükümet harcamaları değil tedarik zincirindeki sorunlar olduğunu söyledi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortakları: Türkiye - Suriye sınırından yeni keşif. Mardin’in Nusaybin ilçesinin 32 km doğusunda yer alan Günyurdu-1 kuyusundaki çalışmalarımız sonucunda 11,8 API değerinde ağır petrol keşfi gerçekleştirdik .

Bu hafta 20 merkez bankası faiz kararlarını açıklayacak.

ABD New York’ta maske takma zorunluluğunun geri geldiği açıklandı.

Ne Olacak?

• Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi, Cari İşlemler Dengesi ve Perakende Satış verileri açıklanacak.

• Fed Faiz Kararı Çarşamba günü açıklanacak.

• TCMB Faiz Kararı Perşembe günü açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde ABD enflasyon verisine odaklandı. Ekim ayında %6,2 olarak açıklanan verinin Kasım ayında %7'ye yakın gelmesi bekleniyordu. Bu kapsamda haftanın son işlem gününe piyasalar risk iştahı düşük başlamıştı. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon verisinin, enerji dahil olmak üzere bazı fiyatlardaki son düşüşleri yansıtmayacağını bildirmesi sonrasında Kasım ayında da yüksek enflasyon gelme olasılığı algısı artarken, ABD’de enflasyon %6,2 ile Ekim ayı ile aynı geldi. Ancak bu veri son 39 yılın en yüksek enflasyon verisi olarak kayıtlara geçti. Küresel piyasalar bu hafta Çarşamba günü gerçekleşecek Fed kararına ve Powell’ın açıklamalarına odaklanacak.

Yurtiçi piyasalarda ise geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırıldı. 3. çeyrek bilançolarından bu yana bankacılık payları ile başlayan yükseliş trendi dün de devam etti. Koç Holding'in Unicredit'teki %18'lik Yapı Kredi payını alacak olması, BBVA'nın Garanti Bankası payları için açıkladığı gönüllü pay alım teklifi, kur tarafındaki artışla birlikte ihracatı yüksek payların ön plana çıkması, normalleşme adımları ile birlikte petrokimya & ulaştırma sektörü paylarındaki yükseliş, son günlerde BAE & Katar ile yapılan anlaşmalarla yurtiçine döviz gireceği beklentileri ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıdan çıkan haber akışları ile endeks 2.053 seviyesini test etti. Cuma günü konsolidasyonlar olsa da beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisi ile endeks haftayı 2.035 seviyesinin üstünde tamamladı.

Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde belirsizliklerin sürmesi ile birlikte Dolar / TL 14,00 seviyesine dayandı. TCMB, 'sağlıksız piyasa hareketleri nedeniyle' 2014 yılından bu yana kur tarafına 3. kez satım yönünde müdahale etti. Son müdahale 13,95'te olmasına rağmen Dolar / TL kuru kısa bir sürede 13,73'e geldikten sonra tekrar müdahale öncesi seviyesine döndü. Dolar / TL kuru güne 13,85 seviyesinden başlıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma günü 2.183 - 2.242 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.233 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 19.416 artarak 690.931 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.191 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.275’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.350 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.200 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.260 ve 2.275 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.220 ve 2.200 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Deniz GYO ve İhlas Ev Aletleri sorusu

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Borsalarda sert düşüş beklenmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)