E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada pozitif açılış gerçekleşmesi bekleniyor---

Piyasada pozitif açılış gerçekleşmesi bekleniyor

Piyasada pozitif açılış gerçekleşmesi bekleniyor
15 Şubat 2021 - 09:40 borsagundem.com

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de coronavirüs vaka sayısı 6.287 artarak 2.586.183’e yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 666 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 94 kişi artarak 27.471’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.475.329.

• Bakanlık, kurallara uyarak vaka sayılarını azaltan illerin ödüllendirilmesi, ödüllü illerde de lokanta ve kafelerin belirlenen kurallar çerçevesinde açılmasını içeren yeni bir formül üzerinde çalışıyor.

• Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart'tan itibaren liselerde yüz yüze eğitimin haftada en az 16, en fazla 24 saat olacağını bildirdi.

• Cumhurbaşkanlığı danışmanlığına Kadir Turgut atanırken, Gençlik ve Spor Bakanlığında açık bulunan spor müşavirliğine, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül getirildi.

• Eski ABD Başkanı Donald Trump, Senatodaki azil oylamasında aklandı.

• İtalya'da yeni hükümeti kuran Mario Draghi, kabinesiyle yemin ederek göreve başladı. 2. Conte Hükümeti'nde Dışişleri Bakanı olan Luigi Di Maio, İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, Draghi Hükümeti'nde de görevlerini sürdürecek.

• Çin, ilk Covid-19 vakalarının ham verilerini paylaşmayı reddetti .

• ABD’de yeni Başkan Joe Biden yönetimi, G-7 toplantısı vesilesiyle biraraya geldiği müttefiklerine, dünya ekonomisinin Büyük Buhran’dan bu yana içine düştüğü en kötü durumdan çıkabilmesi için birlikte çalışacakları mesajını verdi.

• Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, önümüzdeki yıllarda İstanbul Finans Merkezi'nin bir kısmının halka arz edilebileceğini belirtti.

• Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteklerinde, kredi anapara tutarı için belirlenen üst limitler artırıldı.

• Japonya, BioNTech-Pfizer'ın Covid-19 aşısına resmi onay verdi.

• BOTAŞ ile TPAO bağlı ortaklığı Turkish Petroleum Overseas Company Limited tarafından üç şirket kurulmasına karar verildi.

• ABD’de Miami Belediye Başkanı Francis Suarez, belediyede çalışanların maaşlarının ve vergilerin Bitcoin ile ödenmesi için öneride bulundu. Komisyon, 4’e 1 oyla kararı onaylayarak, konu hakkında atılacak adımların uygulanabilirliğini incelemeyi kabul etti.

• Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafların öncelikle aşılanması durumunda pandeminin hızının kesileceğini belirtti.

• Dogecoin'in önemli bir destekçisi olan Elon Musk, kripto paraların büyük sahipleri arasında çok fazla yoğunlaştığını ve kripto paralarını satarlarsa onları destekleyeceğini söyledi.

• İstanbul ve 7 ilde kar yağışı nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi .

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Ocak Ayı Bütçe Dengesi açıklanacakken, Almanya’da GSYH, Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretim Endeksi ve Dış Ticaret Dengesi ön planda olacak.

• ABD Piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.

• TCMB Faiz Kararı Perşembe günü açıklanacak.

• Fitch, Türkiye'ye ilişkin yılın ilk değerlendirmesini 19 Şubat tarihinde açıklayacak.

• İngiltere Başbakanı Johnson, İngiltere'de uygulanan ulusal karantinanın sona ermesi ve kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik hazırlanan yol haritası konusunda 'iyimser' olduğunu söyleyerek, 22 Şubat'ta karantinadan çıkış planlarının duyurulacağını kaydetti.

Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalarda teşvik paketi beklentileri geçtiğimiz haftanın son işlem gününde etkisini kaybederken küresel piyasalarda realizasyon süreci devam etti. Yurtiçinde ise veri akışı Cuma günü yoğundu. BİST100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününe ABD vadelilerine paralel olarak %0,20 oranında düşüşle 1.542 seviyesinden başlangıç yaptı. Yurtiçinde Sanayi Üretim Endeksi, Cari İşlemler Dengesi ve TCMB Beklenti Anketi açıklandı. Sanayi Üretimi Endeksi aylık % 1,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Aralık ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %3,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi %1,4 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,4 azaldı. Ödemeler Dengesi ise Aralık ayında 3,2 milyar dolar açık verdi. 2020'de Cari İşlemler Açığı 36,7 milyar dolar oldu.

TCMB, reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 60 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2021 yılı Şubat ayı Beklenti Anketi’ni yayımladı. Ocak ayında %0,69 olan Şubat ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde %0,78'e yükseldi. Yıl sonu TÜFE beklentisi ise %11,15’ten %11,23’e yükseldi. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BİST100 endeksi 1.526 seviyesine kadar geriledi. Gün içinde endeks toparlansa da haftanın son işlem gününü %0,46 oranında düşüşle 1.538 seviyesinden tamamladı. Madencilik sektörü payları %3,92 oranında değer kazanırken, ulaştırma sektörü payları %1,39 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilecek direnç seviyeleri 1.549 - 1.559 - 1.571 olacakken, destek seviyeleri ise 1.527 - 1.515 - 1.505 olacak.

JPMorgan Türkiye büyüme beklentisini yükseltti. JPMorgan, 2020 ve 2021 yılına ilişkin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Kurum, 2020 yılının son çeyreğinde yurtiçi talepte görülen artışa dikkat çekti. JPMorgan Türkiye 2020 büyüme tahminini %1,1’den %1,9’a yükseltti. Kurum 2021 büyüme beklentisini ise %3,3'ten %4,6 seviyesine çıkardı.

Şubat ayına 7,30 seviyesi yakınında başlayan Dolar / TL kurunda ay içindeki düşüş hızlandı ve fiyat dün 7,01 seviyesinin altını görerek 5 Ağustos sonrası en düşük seviyeyi (7,01) gördü. Kurda yaşanan düşüşte hem küresel gelişmeler hem de yurt içi gelişmeler etkili olmaya devam etti. Dolar / TL’de 7,00 - 6,80 seviyesi destek 7,10 - 7,15 seviyeleri ise direnç olarak takip edilecek. Ayrıca Merkez Bankası Beklenti Anketi'nde 2021 için dolar/TL tahminleri 8,09 seviyesinden 7,79 seviyesine geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Cuma günü 1.621 - 1.643 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.628 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 5.840 artarak 525.427 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.637 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.648’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.680 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.612 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.640 ve 1.648 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.621 ve 1.612 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 15/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)