E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPiyasada negatif açılış bekleniyor---

Piyasada negatif açılış bekleniyor

Piyasada negatif açılış bekleniyor
20 Aralık 2021 - 08:41 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 16.910 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 171 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin.

UBS'in Türk lirası ile ilgili rapor yayımlamayı sonlandırmasının ardından, JP Morgan, müşterilerine Türk lirası algo işlemleri için aracılık hizmeti vermeyi sonlandırdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin banka genel müdürlerine, "Faiz artırımı tartışmaya kapalı. Bunun dışındaki önerilerinizi dinlemeye hazırım" dediği toplantıda, serbest piyasa prensiplerinden asla vazgeçilmeyeceği, sermaye kontrolü imasında bulunan yazı ve kesimlerin ise suç işlediğini söylediği belirtildi.

TBB, Nebati ile yapılan toplantı sonrasında, "Toplantının amacı sağlıklı, istikrarlı büyüme performansı" ifadesine yer verdi .

TÜSİAD, düşük faiz temelli yeni ekonomi modeliyle istenilen sonuca erişilemeyeceğini ifade etti.

MÜSİAD: Türkiye ekonomisi, yalnızca döviz kuruna indirgenerek değerlendirilemez. Son 20 yıldır serbest piyasa koşullarından ödün vermeden yıllık %5,3 büyümeyi başaran ekonomimizin, bu süreci de atlatacağına olan inancımız tamdır.

ABD'de Demokrat Senatör Manchin, Biden’ın sosyal altyapı paketi olarak nitelenen ‘Build Back Better’ planına destek vermeyeceğini açıkladı.

Kamu bankalarında sermaye artış hazırlığı ile ilgili haber akışları devam ediyor.

Çin’de gösterge faiz oranı 5 baz puan düşürüldü. Çin Nisan 2020’den bu yana ilk kez faiz indirdi.

İDO Yenikapı- Mudanya seferlerini gerçekleştiren hızlı feribotlarını yakıt ve operasyonel maliyetlerdeki artış nedeniyle 30 Aralık 2021 itibarıyla seferlerden çekecek.

 Hollanda, omicron nedeniyle 4 hafta tam kapanacak . İngiltere'nin başkenti Londra'da omicron nedeniyle olağanüstü durum ilan edildi.

 İsrail , artan kovid vakaları nedeniyle önlemleri sıkılaştırıyor . İsrail Sağlık Bakanlığı, içinde Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeyi kırmızı listeye aldığını duyurdu.

Dünya Kulüpler Kadınlar Voleybol Şampiyonasında Vakıfbank şampiyon, Fenerbahçe Opet 3. Oldu.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Kasım ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacakken, yurtdışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

TCMB tarafından Aralık ayı faiz kararı geçtiğimiz hafta açıklandı. Merkez, 100 baz puan indirimle politika faizini %14,00'e çekerken, yayımlanan karar metninde 2022 yılı ilk çeyreğinde faiz indirimi olmayacağı algısı ile BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününde seans içerisinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.406 seviyesini gördü. Kur tarafı ise 17,14 ile rekor kırması sonrası TCMB kur tarafına satım yönünde müdahale etti. 2 haftada 5 defa satım yönünde müdahale eden TCMB sonrasında, kur hafif geri çekilmesine rağmen yükselişine devam etti. Kur tarafındaki sert yükseliş ile İş dünyasının acil müdahale çağrısında bulunması, merkez bankasının müdahalesinin başarısız olması ve Reuters'ın haberine göre BDDK, TL'deki değer kaybının banka sermaye yeterlilik rasyolarında yarattığı tahribatı azaltacak önlemler üzerinde çalışması Borsa’daki pozitif havayı negatife yöneltti. BİST100 endeksi Mart 2021’den bu yana ilk kez devre kesti.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma 2.263 - 2.739 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.333 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 37.352 azalarak 550.149 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.477 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 2.400’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.270 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.370 ve 2.400 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.300 ve 2.270 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Omikron yatırımcıyı altına yöneltti

 

Erdoğan’ın açıklamaları sonrası döviz yeniden yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)