E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada alıcılı açılış beklentisi---

Piyasada alıcılı açılış beklentisi

Piyasada alıcılı açılış beklentisi
01 Aralık 2021 - 08:15 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 25.216 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 207 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizi düşürüyoruz, enflasyonun düştüğünü de göreceğiz . Erdoğan: Zengini zengin yapan faizciliktir .

Erdoğan: Kur-faiz spekülasyonlarını ancak biz engelleriz .

Erdoğan: Küresel ekonomilerde şu anda oralarda da faiz yükseldi, enflasyon yükseldi. Biz şu anda onlarla mukayese edilemeyecek derecede yüksek konumdayız. Şimdi düşürme noktasına geldik .

Erdoğan: Yıl sonu büyüme beklentimiz 10'u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir .

Fed Başkanı Powell: Varlık alım azaltımını daha erken bitirmeyi değerlendirebiliriz .

Powell: Aralıkta varlık alımlarının azıltılmasını tartışacağız .

Powell: Enflasyonu artıran faktörlerin gelecek yıl azalmasını bekliyoruz .

Biontech CEO Uğur Şahin: Aşının Omicron varyantının ağır hastalık yapmasına karşı koruma sağlaması büyük olasılık .

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed üyelerinin %2 hedefinin üzerine çıkan enflasyondan mutlu olmadıklarını ve bu yüksek enflasyon seviyelerinin gelecek yıl da tekrarlanmasının bir başarı olmayacağını söyledi .

ABD’ye hava yoluyla gelen tüm yolcular, aşı durumları ne olursa olsun, yola çıkışından sonra bir gün içinde teste tabi tutulacak.

Japonya, Omicron varyantının yayılmasını önlemek için aralarında Güney Afrika'nın da olduğu 10 Afrika ülkesinden Japonya'ya gelen yabancılara, oturma izinleri olsa bile giriş izni vermeyecek .

Ne Olacak?

• Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak. ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi ön planda olacak.
• Moody’s’in Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması bekleniyor.
• OPEC+, iki günlük müzakerelere bugün başlıyor.
• Asgari Ücret Komisyonu bugün toplanacak.
• B orsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Pazartesi günü omicron varyantının daha hızlı yayıldığına dair bir kanıtın olmaması ve omicron varyantına karşı da aşı çalışmalarının başlaması ile küresel piyasalar Cuma günkü kayıplarını telafi etti. ABD tarafında Başkan Joe Biden'ın "Omicron varyantı endişe nedeni ancak panik sebebi değil" açıklaması piyasaları rahatlatırken, Moderna CEO'sunun 'Omicron varyantının yüksek derecede bulaşıcı olduğuna inanıyorum. Aşı etkinliği omicron varyantına karşı muhtemelen daha düşük olacaktır' açıklamaları küresel piyasalar tekrar negatife yöneldi. Asya piyasaları ise geçtiğimiz günü Çin'de eşik değerin üstünde gelen İmalat PMI verisi Asya piyasaları pozitif eğilimde tamamladı.
BİST100 endeksi ise hafif satıcılı başladığı günü madencilik ve tekstil sektörü payları önderliğinde hafif alıcılı tamamladı. Gelen büyüme verisi de endeksin pozitife yönelmesinde etkiliydi.

Türkiye 2021 yılı 3. çeyreğinde beklentilerin hafif altında (%7,8) %7,4 büyüdü. 3. çeyrekte dönemsel bazda sanayi %2,2, hizmetler %7,9 büyürken, inşaat %3,7, tarım %2,5 küçüldü. 3. çeyrekte kamu harcamaları büyümeyi 1,4 puan, yatırımlar ise 2,6 puan destekledi. Hanehalkı tüketiminin etkisi 4,4 puan oldu. 2021 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yıla göre mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %25,4, bilgi ve iletişim faaliyetleri %22,6, hizmetler %20,7, diğer hizmet faaliyetleri %11,7, sanayi %10,0, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %8,3 ve gayrimenkul faaliyetleri %4,7 artarken, finans ve sigorta faaliyetleri %19,9, inşaat %6,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık ise %5,9 azaldı. Açıklanan 3. çeyrek büyüme beklentisi piyasanın en yüksek beklentisi olan %10’nun altında gelse de, ekonomi yönetiminin yıl sonu %9 olan büyüme hedefine paralel olduğunu görüyoruz.

ABD Başkanı Biden'ın "Omicron varyantı endişe nedeni ancak panik sebebi değil'' açıklaması piyasaları rahatlatırken, diğer tarafta ise omicronun daha hızlı bulaşıcı olduğu haberleri ile piyasalarda endişe sürüyor. Moderna CEO'sunun ''Dünyanın omicron ile savaşmak için yeni aşılara ihtiyacı olabilir'' açıklaması ile satışların derinleştiği görülüyor. Omicron varyantı kaynaklı olarak Fed'in varlık alım programları azaltım hızını artırmayacağı ve faiz artırımını 2023'e ertelediği algısı ile dolar küresel piyasalarda değer kaybederken, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri yükseliyor. Ancak iç dinamiklere bağlı olarak TL'deki değer kaybı devam ediyor. Kasım ayında gerçekleşen 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında Aralık ayında da 100 baz puan faiz indirimi olabileceği baz senaryo iken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek faizden rahatsızlığını dile getirmesi ile Dolar / TL'deki yükseliş dün de devam etti.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Salı günü 1.954 - 1.991 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.975 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 21.783 artarak 663.494 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.971 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.010’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.080 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.940 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.990 ve 2.010 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.955 ve 1.940 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Gece rekor tazeleyen kurlarda son durum

 

Gümüşte yükseliş beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)