E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada alıcılı açılış bekleniyor---

Piyasada alıcılı açılış bekleniyor

Piyasada alıcılı açılış bekleniyor
09 Aralık 2021 - 08:12 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 20.874 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 192 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: BAE ile başlattığımız yeni dönemi hızla daha ileriye taşımanın gayreti içindeyiz .

Erdoğan: Düşük faiz ve dengeli kur ile üretimi ve istihdamı adım adım daha ileriye taşıyacağız. Bir müddet sonra bu süreç çalışanların ücretlerinden kamu gelirlerine kadar her alanda kazanç olarak kendini hissettirmeye başlayacak.

Erdoğan: Döviz, altın ve TL cinsinden tasarrufu bulunanların da bu büyük atılıma katılmaları halinde ülkemiz çok daha kısa sürede dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girebilecek seviyeye ulaşacaktır .

ABD Senatosu, Biden’ın özel sektör çalışanlarına korona virüs aşısı ya da test zorunluluğu getiren talimatını bloke etmeye yönelik teklifi onayladı.

MTV’de 2022 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı %25 olarak yeniden belirlendi.

FDA, AstraZeneca'nın Kovid - 19 antikor ilacına onay verdi .

Biontech: Omikron uyumlu aşının gerekip gerekmeyeceğine dair soruları yanıtlamak için gelecek hafta daha fazla veri ortaya çıkacak .

Brezilya Merkez Bankası faizi 150 baz puan artırdı ve sıkılaşmanın devam edeceğini vurguladı.

İsviçre Merkez Bankası ve Fransa Merkez Bankası tarafından yapılan, Avrupa'nın ilk sınır ötesi merkez bankası dijital parası ödemeleri denemesinin başarılı olduğu duyuruldu .

Çin'de üretici fiyatlarında hızlı yükseliş Kasım ayında yavaşladı. Hükümetin hızla artan emtia fiyatlarına karşı aldığı tedbirler ve enerji arzındaki sıkıntıların hafiflemesi Kasım ayında üretici fiyatlarındaki yükselişe hız kestirdi.

Kruvaziyer şirketlerinden MSC Cruises, önümüzdeki yıl Türkiye seferlerine tekrar başlayacak. 2022'de Kuşadası, MSC Cruises tarafından ilk kez biniş limanı olarak kullanılacak.

Ne Olacak?

Asgari Ücret Komisyonu son toplantısı bugün gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14:30'da Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Başkan Vekilleri ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşecek.

ABD’de İşsizlik Başvuruları açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Pfizer'ın aşısının 3. dozunun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneyleri sonrasında küresel piyasalarda risk iştahı arttı. Ancak kesinlik kazanmayan sonuçlar neticesinde Dünya Sağlık Örgütü ve tıp insanlarından gelecek haber akışları da yakından takip edilecek.

Türkiye ile Katar Merkez Bankaları arasındaki swap anlaşmasının uzatılması sonrasında, VİOP akşam seansının Salı günü normal seans kapanışına göre 10,25 puan üstünde kapatması ile küresel piyasalardaki haber akışları göz önüne alındığında endeks geçtiğimiz güne alıcılı başlangıç yaptı. Endeks 2.000 seviyesinin üstüne çıkarak yeni rekor kırarken, 1.800 seviyesinden 2.000 seviyesine ise yaklaşık 2 haftada gelindi. ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna ile sıcak temas olması halinde Rusya’ya yaptırım uygulayacağını açıklaması sonrasında İngiltere tarafından da tepki gecikmedi. İngiltere, ‘’Rusya, Ukrayna'nın egemenliğine, sınır ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli’’ açıklamasında bulundu. Sonrasında ‘’Avrupa Komisyonu’nun üçüncü ülkeler tarafından ekonomik baskı kullanımına karşı yeni bir araçlar önerdiği’’ medyada yer aldı. Tekrardan sıcak temas olabileceği ve AB baskı karşıtı önlem aracı tarifelere, ithalat kısıtlamalarına, hizmetler veya yatırımlara ilişkin kısıtlamalara veya AB iç pazarına erişimi sınırlamaya yönelik adımlara yol açabileceği endişesi ile endekste konsolidasyon yaşandı. Endeks 1.977 seviyesine kadar geri çekilse de günü 2.000 seviyesinin üstünde yeni kapanış rekoru ile tamamladı.

Pazartesi günü CDS'lerdeki geri çekilmeler ile birlikte Dolar / TL 13,50 seviyesine kadar gerildi. Dün ise Dolar endeksinin yükselmesiyle Dolar / TL kuru güne 13,60 seviyesinin üstünde başladı. Kur tarafındaki sağlıksız piyasa koşulları nedeniyle TCMB tarafından geçtiğimiz hafta 2 defa satım yönünde müdahale edilmesine rağmen Dolar / TL 13,80'de dengelendiğini gördük. TCMB'nin İlk müdahalesi sonrasında 12,45, ikinci müdahalesi sonrasında ise kur 13,40'a kadar geri çekilmişti. Dolar / TL'nin yönü açısından ilk olarak ABD enflasyon verisi Cuma günü takip edilecek. ABD'de geçen ay 1990 yılından bu yana gerçekleşen yıllık bazda en yüksek enflasyon verisi açıklandı (%6,2). Kasım ayına ilişkin TÜFE'nin ise %7,00'ye yakın gelmesi bekleniyor. Sonrasında 15 Aralık'taki Fed Toplantısı ve 16 Aralık'taki TCMB PPK Toplantısı büyük önem arz ediyor. Dolar / TL güne 13,65 seviyesinden başlıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 2.162 - 2.216 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.204 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 9.140 artarak 670.108 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.121 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.250’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.300 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.170 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.235 ve 2.250 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.185 ve 2.170 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)