E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa yeni haftada yukarı yönlü mü?---

Piyasa yeni haftada yukarı yönlü mü?

Piyasa yeni haftada yukarı yönlü mü?
01 Mart 2021 - 09:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bu sabah pozitif başlangıç bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 8.424 artarak 2.701.588’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 610 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 66 kişi artarak 28.569’a yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.572.234.
• IIF Baş Ekonomisti Robin Brooks, ABD tahvil faizlerinde artışın gelişen piyasa para birimlerini etkilediğini söyledi. Süreçten en çok etkilenen para biriminin Türk Lirası olduğunun altını çizen Brooks, "Bu iki şeyi gösteriyor. İlki piyasalar Türkiye konusunda halen çok gergin. İkincisi TL'de son dönemde yaşanan artışın nedeni ödemeler dengesi ile değil risk primindeki düşüş ile alakalı. Bu durum Dolar/TL adil değer hesaplamamızı 7,50 seviyesinde tutuyor" ifadelerini kullandı.
• Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: Yılın ilk G-20 Toplantısında, salgınla mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaptık. Güçlü bir küresel ekonomik toparlanma için atılacak adımları ele aldık. Ülkeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması için kararlılığımızı ortaya koyduk.
• Unicredit Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik hazırladığı notta Türkiye'ye ilişkin makro ekonomik beklentilerini de paylaştı. Kurum, Şubat'ta Türkiye'de yıllık enflasyonun %15,4 seviyesine çıkmasını öngördü.
• Pentagon sözcüsü, S-400 sisteminin S-300’e göre NATO ve ABD’ye daha büyük tehdit oluşturduğunu belirtirken, ABD’nin Patriot satışı için sunduğu tekliflerin her birinin Türkiye tarafından reddedildiğini söyledi.
• Norveç Varlık Fonu, 2020 sonu itibarıyla Türkiye'deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 812 milyon dolar yatırdı.
• ABD'de 1,9 trilyon dolarlık destek paketinin Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden senatörlere paketi onaylama çağrısı yaptı.
• Joe Biden, İran’ın eylemlerinin cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. Biden, İranlı yetkililere “Dikkatli olun” çağrısı yaptı.
• ABD Johnson & Johnson firmasının geliştirdiği tek dozluk Covid-19 aşısının acil durum kullanımını onayladı. Böylelikle firma Pfizer ve Moderna'nın ardından ülkede onay olan üçüncü aşı oldu.
• GameStop hisselerindeki hızlı çıkış döneminde küresel piyasaların gündemine gelen işlem platformu Robinhood'un halka arza hazırlandığı belirtildi.
• BOTAŞ’ın, Mart ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı 1.289 TL'ye yükseltildi.
• Çin’de Şubat ayında İmalat PMI 50,6 ile 51,1 tahminlerin altında gerçekleşti. Ocak ayında veri 51,3 açıklanmıştı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde 4Ç20 GSYH ve İmalat PMI verileri açıklanacak.
• Yurtdışı Piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak.
• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün 15:00’da gerçekleşecek.
• İnsan Hakları Eylem Planı yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.
• Fed Başkanı Jerome Powell, 4 Mart tarihinde düzenlenecek olan WSJ İstihdam Zirvesi'nde ABD ekonomisine ilişkin bir konuşma yapacak.
• Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselerde yüz yüze sınavlar için, "8 Mart'tan başlamak üzere illerin durumuna göre karar verilecek" açıklamasında bulundu.
• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde 3. reaktörün temelinin 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in online olarak katılacakları program ile atılacağını söyledi.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz hafta Dolar/TL ABD 10 yıllık tahvil getirisinin ani bir şekilde %1,60 seviyesinin üzerine çıkması sonrası, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen sert harekete paralel 7,47'yi aştı. G eçen hafta görülen en düşük seviye olan 6,90'lardan başlayan yükselişle birlikte TL, bu yılki kazanımlarının tamamını kaybetti. TL, ABD faizlerinde yaşanan bu yükselişe oldukça sıkı bir para politikasıyla girse de bu politikalarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeler de baskı unsuru olmayı sürdürüyor.

Asya borsaları küresel tahvil piyasalarındaki dalgalanmanın getirileri artırması ve yatırımcıların, kayıpların satışları tetikleyebileceğinden çekinmesiyle son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirileri Perşembe günü son bir yılın en yüksek seviyesi olan %1,614'ü gördükten sonra %1,494'e geriledi. Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan ve son dönemde 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başlayan 5 yıl vadeli CDS ise 313 seviyesinde.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında, aşılama süreci, ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

Borsa İstanbul tarafında ise, Tahvil getirileri küresel hisse senedi piyasalarındaki risk algısını değiştirirken hisse senedi piyasalarındaki zayıf görünüm haftanın son işlem gününde de devam etti, endeks gün içinde 1.443 puanı görmesinin ardından 200 g HO’nun geçtiği 1.470 puan civarında dengelenirken bu seviyenin üzerindeki hareketleri tepki yükselişi için önemli bulurken, 1.450 destek seviyesinin kırılması ise yeni bir dip arayışı için kritik seviye olarak görüyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Cuma günü 1.474 - 1.569 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.544 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 86.232 artarak 427.628 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1578seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.580’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.625 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.528 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.555 ve 1.564 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.536 ve 1.528 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 01/03/2021

 

Emlak Konut GYO ve İhlas Ev Aletleri sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)