E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa Yellen'e odaklandı---

Piyasa Yellen'e odaklandı

Piyasa Yellen'e odaklandı
21 Kasım 2013 - 08:41 borsagundem.com

Bugün FED Başkan adayı Yellen’ın FED Başkanlığı için ABD'de Senato Bankacılık Komitesi’nde oylama yapılacak

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
 "ECB YİNE FED’İN GÖLGESİNDE KALDI…
Dün yayınlanan FED toplantı tutanaklarında esasında politika yapıcıların ekonomide istikrarlı iyileşme sinyali görmeleri halinde gelecek aylarda aylık tahvil alımlarında kesintiye gitmeyi
düşünebilecekleri öne çıkıyordu yani Ekim toplantısında istenen şartlar henüz oluşmamıştı ancak tapering ihtimalininin konuşulmuş olması ve FOMC’de oy hakkı olan Bullard’ın da Aralık’ta tapering’i
görüşeceğiz açıklaması kafaları karıştırarak dün negatif mevduat faizi sinyali veren ECB’nin yarattığı iyimserliği gölgeledi ve ABD piyasalarının ekside kapandığını görüyoruz.
Bugün FED Başkan adayı Yellen’ın FED Başkanlığı için ABD'de Senato Bankacılık Komitesi’nde oylama yapılacak, Demokratların oylarını zaten alması beklenen Yellen’ın Cumhuriyetçilerden alacağı tepki merak konusuydu ki önceki gün 4 Cumhuriyetçi aday da büyük ihtimalle destek olacaklarını açıklamıştı ki bu şartlar altında Yellen karşı cepheden 1 kişiyi daha kazanması yeterli olacaktır. Buradan bir sürpriz gelmediği taktirde zaten Bernanke’den Yellen’a dönmeye başlamış olan piyasa algısı tamamen Yellen’a odaklanacaktır ki bu oylama ile bir anlamda Senato’daki savunmasında tahvil alımlarına verdiği destek de oylanmış olacak, bu da piyasaların biraz rahatlamasına imkan sağlayacaktır.
Yurtiçinde Merkez’in örtülü faiz artırımı olarak algılanan PPK sonrası aksiyonu ile bankalar üzerindeki baskı devam ederken dün yurtdışında da önceki günlerde Yellen ve Çin’de ekonomik serbesti reformları ile gelen iyimserliğin ardından bir ivme kaybı söz konusuydu, ta ki ABD verileri gelene kadar. ABD’de beklenenden hızlı artan perakende satışları, beklentiyi yakalayamayarak FED’in
hedefinden uzaklaşmaya devam eden TÜFE rakamları bertaraf edince ABD piyasalarında alıcılı açılış bize ve Avrupa’ya olumlu yansımış oldu, 73,900’e dek sarkan endeks olumlu ABD açılışıyla kayıplarını eritmeye başladı ve ECB’den gelen daha fazla genişleme gerekmesi halinde mevduat faizinde bir azaltımı değerlendirebilecekleri açıklaması ile küresel piyasalarla uyumlu şekilde yükselerek artıya geçti ve günü %1,02 primle tamamladı.
Mevcut durumda bakıldığında Merkez’in hamlesi ile ivme kaybı yaşayan endeksin bu hareketini Yellen sonrası 70,800’lerden 76,000’lere yaptığı hızlı sıçrama ile değerlendirecek olursak  aslında yaşanan gerilemeyi sağlıklı bir düzeltme olarak da yorumlamak mümkün ancak 73,800-73,500 bandı tepki alımlarını beraberinde getirdiği süreceydi ki dün de bunu görmüş olduk, bu seviyelerin altına sarkmalar ise moral bozukluğuna neden olarak satış baskısını bir miktar daha artırabilir.
Bugün gündemimizde Yellen’ın oylaması dışında Euro bölgesi ve bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya’nın öncü imalat ve hizmet PMI verileri, ardından da ABD’de ÜFE, öncü göstergeler ve öncü imalat PMI verisi olacak. Ayrıca FED’in taperinge gitmesi halinde en çok etkilenecek gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bizimle birlikte yer alan G.Afrika’nın da MB toplantısının sonucu TSİ 15.30’da açıklanacak, bunu da izlemekte fayda görmekteyiz."
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)