E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa, siyah mı, beyaz mı?---

Piyasa, siyah mı, beyaz mı?

Piyasa, siyah mı, beyaz mı?
17 Mayıs 2021 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, "içinde bulunduğumuz haftada hangi gelişmelere yoğunlaşacağız?" sorusu öne çıkıyor

Geçtiğimiz hafta yurtiçi piyasalar bayram tatili nedeniyle kapalıyken yurt dışında ABD enflasyon verilerinin beklentilerin bir hayli üzerinde açıklanması sonrası risk alma iştahında azalış meydana gelmiş ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1.70 seviyelerinin üzerini test etmişti. Yalnız negatif fiyatlamaların devam etmediğini ve ABD hisse senedi endekslerinin kritik desteklerinden alımlar ile karşılandığını görmüştük. Yani 2008 yılından bu yana gelen en iyi enflasyon verisine piyasalar olumsuz tepkisini kısa süreliğine gösterdi desek yanlış olmaz. Bu fiyatlamada FED yetkililerinin enflasyonda görülen yükselişi geçici olarak nitelendirmelerinin payı büyük…

Hatta yapılan açıklamalarda henüz politikada değişiklik için şartların olgunlaşmadığına yönelik ifadelerin de altının çizildiğini hatırlatalım. Güçlü enflasyona yönelik endişeler devam etse de yeni haftaya bu endişelerde bir miktar azalma ile başlayacağımızı düşünüyoruz. Peki, içinde bulunduğumuz haftada hangi gelişmelere yoğunlaşacağız?

Öncelikle Çarşamba günü 27 – 28 Nisan tarihli FED toplantısının tutanakları açıklanıyor olacak. Toplantı sonrası yapılan açıklamada enflasyonda görülecek yükselişin geçici olduğu belirtilmiş ve ekonominin desteğe ihtiyaç duymaya devam ettiği dile getirilerek sürpriz sayılacak bir cümle kullanılmamıştı.

Açıklanacak tutanaklarda FED üyelerinin enflasyon ve buna bağlı olarak para politikasının seyrine yönelik tartışmalarının ayrıntı verip vermeyeceği takip edilecek. Tutanakların piyasalarda oynaklık sağlama ihtimalini zayıf görmekteyiz. Sürpriz sayılabilecek ifadelere rastlanılmaması durumunda piyasalara etkisi bir hayli sınırlı olacaktır. Aynı gün içerisinde Euro Bölgesi Nisan ayı enflasyon verileri de piyasanın takibinde bulunacak. Yurtiçi piyasalar ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı sebebi ile işlemlere kapalı olacak.

Cuma günü küresel ölçekte öncü imalat ve hizmet PMI datalarını takip ediyor olacağız. Açıklanacak datalar Mayıs ayı verileri olacağı için ekonomilerin yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği performansa yönelik güçlü bir fikir sunacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
- Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde yatırımcıların Çin'den gelen ekonomik verilere odaklanması ile karışık seyretti.Çin'de Nisan ayında perakende satışlar beklentileri karışılamadı. yüzde 25 seviyesinde artış beklentisi olan perakende satışlşar yüzde 17.7 yükseldi. Ülkede sanayi üretimi de Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 artış kaydederken, sabit varlık yatırımları yüzde 19.9 düzeyinde arttı. Ülkede işsizlik ise gerileyerek yüzde 5.1 oldu.Tayland'da ekonomi birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.3 daralma beklentilerine karşın yüzde 2.6 daraldı.Hisse senetleri Hong Kong ve Avustralya'da hafif artış gösterirken, Japonya ve Güney Kore'de negatif bir
seyir hakim. Çin'de ise endeks kazanıma yöneldi.

- Türkiye genelinde Kovid-19 salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında 17 günlük "tam kapanma" dönemi saat 05.00 itibarıyla sona ererken 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar uygulanacak 15 günlük "kademeli normalleşme" dönemi başladı.Kabine Toplantısı bugün saat 15.00'te gerçekleştirilecek. Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.00'te toplanacak.

- SPK, Mercan Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladığını duyurdu. Mercan Kimya için 20-21 Mayıs tarihlerinde talep toplanacak.

- İGA: Kademeli normalleşmede uçuşlar seyahat belgesine ihtiyaç duyulmadan yapılacak.

- Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri bir haftada 1 milyar 944 milyon dolar artış gösterdi.Merkez Bankası verilerine göre, bir önceki hafta 46 milyar 915 milyon dolar olan rezervler, 7 Mayıs ile sona eren haftada 48 milyar 859 milyon dolara geldi.Merkez Bankası altın rezervleri 40 milyar 936 milyon Dolar seviyesinden 41 milyar 469 milyon dolar seviyesine geldi.Böylece Merkez Bankası toplam rezervleri 87 milyar 851 milyon dolar olan seviyesinden 90 milyar 328 milyon dolar seviyesine geldi.

- Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, gerek iş gücü gerekse mallar açısından arz ve talep dengesizlilerinden kaynaklı olarak ABD'de enflasyonda endişe verici bir artış yaşanması potansiyeli riski gördüğünü bildirdi.

- Fed, İspanya'nın ikinci büyük bankası BBVA'nın ABD operasyonunun PNC Financial Services Group tarafından satın alınmasına onay verdi.PNC'nin BBVA'nın ABD operasyonunu 11,6 milyar dolar karşılığında satın alma operasyonu tamamlandığında 2008 finansal krizinden bu yana gerçekleşen ikinci büyük satın alma olacak.

- Uluslarararası yatırım kuruluşu Morgan Stanley FED'in varlık alımlarını azaltma sinyalini Eylül'de vermesini bekliyor. Kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, FED'in varlık alımlarını azaltma sinyalini Eylül ayında yapılacak FOMC toplantısı sonrasında vermesi bekleniyor.

- Goldman Sachs, ECB'nin 2025'e kadar faiz artırmasını beklemiyor. Kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, ECB'nin varlık alım programını 2022 yıl ortasına kadar sürdürmesi, faiz oranını ise 2025'e kadar değiştirmemesi bekleniyor.

-AC Asia ex, Japan % - 0,15 satıcılı
-S&P 500 % - 0,19 satıcılı
-Euro Stoxx 50 % - 0,30 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 17/05/2021

Özbal ve Bossa sorusu

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek kar zararları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)