E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa özeti ve beklentiler---

Piyasa özeti ve beklentiler

Piyasa özeti ve beklentiler
19 Temmuz 2013 - 18:24 borsagundem.com

Bu hafta yurtiçi piyasaların toparlandığı bir hafta oldu

Bu hafta yurtiçi piyasaların toparlandığı bir hafta oldu. Hafta başında TCMB başkanı Başçı’nın önümüzdeki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını artırabileceklerini açıklamasıyla BIST endeksi haftaya hızlı bir yükselişle başlarken, döviz kurlarında hızlı geri çekilmeler yaşandı. Bernanke’nin Kongre'de yaptığı konuşmada ekonomik şartların kötüleşmesi durumunda parasal genişlemeyi artırabileceklerini, varlık alım programının "önceden belirlenmiş bir doğrultuda" ilerlemediğini ve ekonomik şartlara bağlı olarak daha çabuk daraltılabileceğini veya genişletilebileceğini dile getirmesi sonrası yurtiçi piyasalarda olumlu seyir hız kazandı. Bernanke’nin açıklamalarıyla birlikte hafta içinde beklentilerden kötü gelen perakende satışlar ve konut verileri FED’in teşvikleri devam ettireceği beklentisini güçlendirdiği için Türkiye gibi gelişmekte olan ülke borsalarında yükselişlerin yaşanmasına neden oldu. Bernanke açıklamaları sonrası Dolar/TL 1,91 seviyelerini görürken, gösterge tahvil 8,68 seviyelerine kadar gerildi. Ancak haftanın son işlem gününde hem BIST’te hem de tahvil piyasasında satışlar var.
Bu hafta yurtiçinde işsizlik verileri açıklandı. Veri %9,3 gelirken işsizlik tek haneli rakama tekrar gerilemiş oldu. Yurtdışında açıklanan önemli veriler ise beklentilerden kötü geldi.
Önümüzdeki hafta yurtiçinde ana gündem TCMB PPK toplantısı olacak. Hafta başında TCMB başkanı Başçı’nın yaptığı açıklamalar sonrası merkez bankasının faiz koridorunun üst bandını yükseltmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi üst koridorun 50-100 baz puan aralığında yükseltileceği yönündedir. Faiz koridorunun üst bandı ne kadar yükseltilirse yurtiçi piyasalarda olumluluk o derece yüksek olabilir. Her ne kadar faizlerin yükseltilmesi olumsuz bir durum olsa da piyasa üst bant koridorunun yükseltilmesini son dönemde ekonomi yönetimine kaybolan güvenin geri gelmesi açısından olumlu olarak karşılıyor. Ayrıca faiz koridorunun yükseltilmesi döviz kurları üzerinde baskı yaratacağından TL’deki değer kaybının durması ve TL’nin kısa vadede istikrarlı hale gelmesi beklenmektedir. Piyasalar açısından önemli olan ise kararlar sonrası faizlerin seyri olacaktır. Faizlerde yaşanacak aşağı yönlü hareketler yurtiçinde BIST endeksini olumlu etkileyerek yukarı yönlü düzeltmesini devam etmesini sağlayacaktır.
Önümüzdeki hafta yurtiçinde veri tarafında ise kapasite kullanım oranı açıklanacak. Veri sanayi üretimi açısından ve büyümeye ilişkin sinyal vermesi açısından önemli olacaktır. Yurtdışında ise veri gündemi sakin olacak. Almanya ve Çin’de açıklanacak PMI verileri ile ABD açıklanacak dayanıklı tüketim malları ve konut verileri piyasalar açısından önemli olacaktır. ABD verilerinin beklentilerden kötü gelmesi FED’in tahvil alımlarını devam ettireceği beklentisini güçlendireceği için Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan ülke borsalarına pozitif yansıyacaktır. Yurtdışı borsalardan performans olarak negatif yönde ayrışan BIST’in yurtiçinde önemli bir beklenti kalmaması nedeniyle orta vadede bu konumunu sürdürmesi beklenmektedir. Ancak hafta içinde yapılacak TCMB PPK sonrası faizlerde yaşanabilecek düşüşler kısa vadede yurtiçi piyasaların yurtdışı piyasalara göre pozitif performans göstermesini sağlayabilir. Endeksin önümüzdeki hafta 74-79 bin, Dolar/TL’nin 1,91-1,95 bandında ve gösterge faizin ise %8,30-9,00 aralığında hareket etmesi beklenmektedir. TCMB PPK kararı sonrası faizlerin gevşemesi beklenmektedir. Teknik olarak gösterge tahvilin orta vadede %10 bileşik üzerine çıması beklenmezken, önümüzdeki hafta faizlerin %8,30 seviyelerine kadar gevşemesi beklenebilir. Faizlerde yaşanacak düşüşler bankacılık sektörü hisseleri aracılığıyla endeksi pozitif etkileyecektir. Aksi yönde faizlerin yükselişe devam etmesi piyasalardaki stresi artırmaya devam edecektir.

BIST 100 endeksi teknik olarak orta vadeli yükseliş trendini aşağı kırdıktan sonra 2011’den itibaren başlattığı yükseliş trendinin fibonacci %50 düzeltme seviyesine denk gelen 70.000 seviyelerinde destek buldu. Endekste daha uzun vadeli trend desteği 65.000 seviyelerinden geçiyor. Bu seviye aynı zamanda son orta vadeli yükseliş trendinin fibonacci %61,8 düzeltme seviyelerine (66.000) denk gelmektedir. Endekste bir ters omuz-baş formasyonu oluştu. Boyun çizgisi yaklaşık olarak 76.500 seviyelerinden geçiyor. Bu seviye üzerinde iki günlük kapanış oluşsa da endeksin 77.000 seviyesinden uzaklaşamaması boğa tuzağı ihtimalini gündemde tutuyor. Endeks 77.000 üzerinde kaldıkça formasyonun hedefi olan 85.000 seviyelerini hedefleyecektir. Bu seviye aynı zamanda 93 bin seviyelerinden başlayan düşüşün fibonacci %61,8 düzeltme seviyesine ve düşüşte oluşan fiyat boşluğuna denk gelmektedir. Endeks 77.000 üzerinde kaldıkça sırasıyla 79.000 – 82.000 ve 85.000 seviyelerini hedefleyecektir. Endeks 76.500 altına bir geri çekilme gerçekleştirirse kısa vadede 74.000 seviyelerine gerileyerek bu seviyede kalan fiyat boşluğunu kapatabilir. Teknik göstergeler orta vadeli pozitif seyre işaret ediyor. Kısa vadeli teknik göstergeler endeksin sıkışma yasabileceğine işaret ediyor. DESTEKLER : 75.500 - 74.200 – 73.300
DİRENÇLER : 77.200 – 78.400 - 80.000
ASYA YATIRIM ARAŞTIRMA

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)