E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa katılımcılarının tedirginliğini yansıtan oynaklık devam ediyor---

Piyasa katılımcılarının tedirginliğini yansıtan oynaklık devam ediyor

Piyasa katılımcılarının tedirginliğini yansıtan oynaklık devam ediyor
14 Şubat 2022 - 08:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Haftanın sonundaki bazı düşüşlere rağmen, rekor enflasyonun ardından, güçlü karlılıklar ana endeksleri genel olarak toparladı. Ancak, FED'in beklenenden daha hızlı ve daha ani bir şekilde faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağından korkan piyasa katılımcılarının tedirginliğini yansıtan oynaklık yüksek kalmaya devam ediyor.

Bu enflasyon artışlarının süresine ilişkin belirsizlik, merkez bankası politikasına ilişkin belirsizlikle birleştiğinde oynaklık yaratıyor. Uzun vadeli yatırımcılar bunu birkaç uygun fiyatlı pozisyon oluşturmaya başlamak için bir fırsat olarak görürken, diğerleri daha temkinli olacak ve daha önemli bir düşüş bekleyecek. Öte yandan ve oldukça mantıklı bir şekilde, hızlandırılmış bir faiz artırımı beklentisi, tahvil fiyatlarında düşüşe ve 10 yıllık T-Tahvil getirisinin %2,01'e yükselmesine neden oldu. Alman Bund %0.26'ya ve Fransız OAT %0.73'e yükseldi.

ABD’de geçen hafta gelen Ocak Tüfe verisi yine son 40 yılın rekoru, Fiyatlardaki geniş artış, kira, elektrik ve gıda maliyetlerinin artmasından kaynaklandı. Fed’den Mart ayında 50 baz puanlık artışa %88’lik şans verilmesine karşın. Fed'in ilk faiz artırımlarında ekonomik büyümeyi boğacağı için bu kadar agresif hareket edeceğine şimdilik şans vermeyen taraftayım. Çünkü çok fazla ve çok hızlı sıkılaşmaya başlayan aşırı reaktif bir Fed, ABD’de yılı düşük enflasyona eşlik edecek çok daha yavaş bir büyüme kapatma beklentisini güçlendirebilir. Çünkü ; Omikron varyantının neden olduğu korona virüs enfeksiyonları azaldıkça, arz darboğazlarındaki gevşeme ile birlikte aylık enflasyon önümüzdeki aylarda yavaşlayabilir. Temel malların artık TÜFE'de daha fazla ağırlığa sahip olmasıyla birlikte, hizmetlere yapılan harcamalarda beklenen kayma da enflasyonu yumuşatmaya yardımcı olabilir düşüncesinde ve de bu yıl en az yedi kez 25 baz puan faiz artırmasını beklemekteyim.

Bu hafta , makroekonomik takvimde dört olay öne çıkıyor: Avrupa 4. Çeyrek 2021 GSYİH ve Ocak ABD üretici fiyatları (Salı), Ocak ABD perakende satışları ve en son Fed toplantısının tutanakları (Çarşamba).

Yurtiçine baktığımızda ise hafta sonu önce Fitch, kredi notumuzu B+ seviyesine indirirken, görünümü de potansiyel yeni bir indirime kapı açan negatife çevirirken, Cumartesi günü de Maliye Bakanı Nebati 3 yeni destek paketi açıkladı. İlk pakette ; vatandaşın elinde-evinde yani yastık altında bulunan altınların mali sisteme sokulması için yeni bir program başlatılması, ikinci pakette; 60 milyar TL’lik bir selektif kredi penceresi açılması, üçüncü pakette ise; gıda ürünlerinin KDV'sinde yüzde 7'lik indirimi açıklandı. Yurtiçi gündem de ise; Hazine ihaleleri ile başlıyor. 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ardından Hazine ihalesi ve doğrudan satışlarını (11 ay vadeli kuponsuz tahvil ihalesi, 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı), ve ana gündem tabii TCMB’nin faiz kararı ki Politika faizinde değişiklik beklemiyoruz. Hatta bu yılı TCMB yetkilerinin açıklamaları ve enflasyon raporundaki dip notlar doğrultusunda %14 politika faizi ile kapatmayı bekliyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 14/02/2022

 

Asya borsaları jeopolitik tansiyonla sert düştü

 

Yastık altı altının dönüşümüne ilişkin karar Resmi Gazete'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)