E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa gündeminde maliye bakanları toplantısı var---

Piyasa gündeminde maliye bakanları toplantısı var

Piyasa gündeminde maliye bakanları toplantısı var
11 Mayıs 2015 - 08:52 borsagundem.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda, Euro Bölgesi’nde bugün Eurogroup Maliye Bakanları toplantısından çıkacak sonuçlar izlenecek

''Haftanın son işlem gününde endekste kuvvetli pozitif seyir etkili oldu…
 
BİST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 82.208-84.270 seviyeleri arasında işlem gördü ve günü 84.059 seviyesinden yüzde 1,80 değer kazanarak tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2,36 değer kazanırken, sanayi endeksi ise yüzde 1,21 değer kazandı.
 
Cuma günü Euro Bölgesi’nde veri akışının sakin olduğu günde, Almanya sanayi üretimi verisi takip edildi. Mart ayına ilişkin Almanya sanayi üretimi verisi yüzde 0,5 gerileme gösterdi. Haftanın son işlem günü Avrupa borsalarında İngiltere seçim sonuçları ve ABD’de istihdam verilerinde görülen artışın etkisiyle pozitif seyir görüldü.  
 
ABD’de Nisan ayına ait tarım dışı istihdam verisi beklentilerin hafif aşağısında açıklanırken, Mart ayı verisi 126 binden 85 bine revize edildi. Ayrıca işsizlik oranı verisi beklentilere paralel olarak açıklandı. Nisan ayı verileri ABD ekonomisinin toparlanmasına ilişkin piyasalarda iyimserlik yaratırken, söz konusu iyimserliğin etkisiyle ABD borsalarında pozitif seyir etkili oldu.
 
Yurt içinde mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart’ta yıllık yüzde 4,7 artış gösterdi. Bununla birlikte Avrupa piyasalarının kapanışının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin yatırım yapılamaz seviyede olan yabancı para cinsinden BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etti. S&P Türkiye’nin yerel para cinsinden notunu ise BBB- düzeyine indirdi ve görünümünü negatif olarak korudu. Kuruluştan yapılan açıklamada ‘’ TCMB’nin kredibilitesindeki zorlu durum, TL’nin güvenilir olma statüsünü azalttı. Not düşüşü TCMB’nin bağımsızlığına ilişkin zorluklarını yansıtıyor. Düşen petrol fiyatları Türkiye’nin yararınadır” ifadesi yer aldı.  S&P, Türkiye’nin mali performansı ve borç pozisyonunun mevcut beklentilerden sapma göstermesi halinde, yabancı para cinsinden kredi notunun gelecek 6 ila 12 ay arasında düşürülmesi olasılığının en az 3’te 1 olduğunu uyarısında da bulundu. Haftanın son işlem gününde güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul’da Mart ayına ilişkin sanayi üretimi verilerinin ardından yükseliş devam etti. Günün ikinci yarısında yükselişini kuvvetlendiren endekste banka hisselerinde görülen alımlar etkili oldu.
 
Bu sabah Asya ve gelişmekte olan ülke borsalarında Çin etkisiyle pozitif bir seyir görülmektedir. Hafta sonunda Çin Merkez Bankası son 6 ay içinde 3. kez faiz indirimine gitti ve büyümeyi destekleyici genişlemeci adımlara devam etti. Çin’den gelen son ithalat, ihracat ve TÜFE verileri de beklentilerin altında kalmıştı. ABD vadelileri ise bu sabah yatay seyretmektedir.
 
Bugün piyasaların gündemi Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı olacak. Euro Bölgesi’nde bugün Eurogroup Maliye Bakanları toplantısından herhangi bir anlaşma çıkması beklenmiyor. Bu konuda konuşan Varoufakis, “kreditörlerle pazartesi günü anlaşmamız mümkün değil ancak ay sonundan önce anlaşacağız” demişti. Bugün aynı zamanda küresel piyasalar İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz oranı kararını da izleyecek. 
 
Bu hafta Borsa İstanbul’da anlamlı yükseliş denemelerinin devam edebilmesi için endekste 83.500 seviyesinin üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmektedir. Endekste yükseliş denemelerinde 85.000 ve 86.500 seviyeleri hedeflenebilir. Endekste görülebilecek gevşemelerde ise 82.500 ve 80.000 seviyeleri öne çıkmaktadır.''
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)