E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasa fiyatlamaları belirli konularda sıkıştı---

Piyasa fiyatlamaları belirli konularda sıkıştı

Piyasa fiyatlamaları belirli konularda sıkıştı
11 Mayıs 2021 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel fiyatlamalar inceleniyor

Piyasa fiyatlama başlıkları açısından gündem belirli konulara sıkışmış şekilde ilerlemeye çalışıyor. Enflasyon beklentileri ana belirleyici rolü üstlenmeye devam ederken, bugün Çin’de açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Buna göre, baz etkisinin de öne çıktığı dönem içerisinde, TÜFE yıllık bazda %0.9 artış ile %1 olan beklentiye yakın seyrederken, ÜFE ise %6.8 olarak açıklandı ve Ekim 2017’den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.

Global çapta enflasyon yaratma riski açısından yakından izlenen ÜFE kaleminin emtia fiyatlarındaki yükselişin yönlendirmesinde olduğunu söylemek şu aşamada yanlış bir çıkarım olmamakla birlikte, girdi maliyetlerini sınırlamak adına Çin yönetiminin aldığı bir takım önlemlere rağmen böylesi bir yükselişin yaşanması da hareketin dikkatle incelenmesi gerektiği fikrini teyit ediyor. Yeni günde ABD’den devralınan negatif fiyatlama eğilimi söz konusu gerekçelerin de etkisiyle Asya’da da devam ederken, Japonya’da ulusal çapta OHAL ilanının değerlendirildiği haberiyle ana endeks %3 kayıpla işlem görmekte. Hafta başlangıcında yerel varlıkların fiyatlamaları da küresel risk iştahı güçlü ortama paralel eksende gerçekleşirken, ana yönlendirici kalemin hisse senetleri olduğunu belirtmek gerekli. Lira ve faizlerdeki fiyatlama aynı iyimserlikte yer almadı. Bugün Fed’in önemli isimlerinden Brainard’ın yapacağı açıklamalar son işgücü piyasası verilerinin ardından resmi görüşlerin ne yönde olduğuna dair çıkarım yapabilmemize imkan tanıyacak.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.43 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.36 primlenmeyle 1460 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi +5bp ile %18.07, ülke risk primi ise %1.3 düşüşle 387bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-karışık bir resim oluşumuna işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.27, FTSE 100 %-0.08, DAX %0 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.43 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimlerindeki ortalamalar %10-20 arası değişen değerlerde azalış gösterdi.

Amerika kıtası işlemlerinde fiyatlamalardaki satış baskısının genişlediği görülse de gelişmiş-gelişmekte olan ülkeler ayrışması bir adım öne çıktı. Nasdaq %-2.55 ile dikkat çekerken, S&P 500 %-1.04, Dow Jones ise %-0.10 düzeyinde performansla günü tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.11, Merval ise %0.64 primlendi.

Asya’da yeni gün işlemleri negatife işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-3.21, Hang Seng %-2.14, CSI 300 %-0.03 ve KOSPI %-1.39 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4215 ile yuanda değer kazancı şeklinde oluşmakta.

Günün önemli şirket haberleri 11/05/2021

 

Konya Çimento ve Adese sorusu

 

Borsada yukarı hareket güçleniyor

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk 3 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)