E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa duyarlılığında yön aşağı---

Piyasa duyarlılığında yön aşağı

Piyasa duyarlılığında yön aşağı
16 Kasım 2022 - 13:09 borsagundem.com

Borsalarda ralli devam etse de piyasa duyarlılığında negatif seyir sürüyor. Bu durumun rallinin akıbetini nasıl şekillendireceği ise belirsizliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda ayı piyasası rallisi etkisini artırarak devam ediyor. Beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin Fed’in şahin tutumunu yumuşatacağına yönelik beklentiler, hisse senetlerine yönelik talebin yükselmesini sağlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, olumlu havanın önünde ise önemli bir engel bulunuyor: Piyasa duyarlılığının aşağı yönlü olması.

Değer yatırımı öne çıkıyor

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, son üç aylık piyasa duyarlılığı anketinde düşüş eğilimi derinleşiyor. ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Charles Schwab'ın son üç aylık piyasa duyarlılığı anketine göre, yatırımcılar ABD hisse senedi piyasasının görünümünden rahatsız durumda gözüküyor. Yatırımcılar ‘meme hisse senetleri’ni dışarıda bırakıp ‘değer hisseleri’ne yöneliyor.

Charles Schwab Alım satım ve Eğitim Başkanı Barry Metzger, anket sonuçlarının açıklanmasından önce yaptığı açıklamada yatırımcıların ruh halinin aşağı yönlü olduğunun altını çiziyor. Ankete göre, ilk çeyrekte belirgin olan düşüş eğilimi bu yılın dördüncü çeyreğinde iyice derinleşiyor.

Ankete göre, yatırımcıların çoğu ABD'de bir resesyon beklediklerini söylüyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı ABD ekonomisinin zaten bir gerilemeye girdiğini veya gerilemenin en iyi ihtimalle 2022 yılının sonunda başlayacağını düşünüyor.

ABD iş gücü piyasası ise, fazlasıyla düşük işsizlik oranı ve geçen hafta açıklanan tüketici fiyat endeksinin beklenenden daha yumuşak gelmesine dayalı olarak Ekim ayında gevşeme işaretleri göstermesiyle güçlü kalmayı sürdürüyor. Ancak yatırımcılar genel olarak, Fed'in yüksek enflasyonla mücadele etmek için bu yıl rekor faiz artırımlarına gitmesinin ABD ekonomisini durgunluğa itme riski taşıdığından endişe ediyor.

Kriptoya olan talep çok düşük seviyede

Metzger, Ekim ayında yatırımcıların uluslararası hisse senetleri, kripto para birimleri ve meme hisse senetleri konusunda aşağı yönlü olduklarını belirterek, “Kripto meme Hisse senetlerine yönelik talep, tüm yıl boyunca gördüğümüz çok düşük seviyelerde” diyor.

Geçen hafta, bir zamanlar dünyanın üçüncü büyük kripto borsası olan FTX'in çarpıcı çöküşüyle ​​kripto endüstrisindeki sıkıntılar da artmışa benziyor. Bitcoin ise yılbaşından bu yana yüzde 75’e yakın değer kaybıyla 17 bin dolar seviyelerinde seyrediyor.

S&P 500 Endeksi ise 2022 yılında Fed'in faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte yılbaşından bu yana yüzde 17 civarında düşerek 3991 puan seviyesine seyrediyor.

Metzger, yine de yatırımcıların iyi durumda olduklarını düşündükleri birkaç farklı sektör ve kategori olduğunun ve yatırımcıların bu alanlarda gözlerini dört açtıklarının altını çiziyor. Metzger, yatırımcıların değerli hisse senetleri ve sabit gelirin yanı sıra enerji, sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri ve temel tüketim ürünleri sektörlerine yöneldiklerini vurguluyor.

Fed, enflasyon ve politika

Ankete göre, yatırımcılar tarafından belirtilen en önemli endişeler sırasıyla Fed'in faiz oranlarını yükseltmesi, enflasyon ve ABD iç ve dış politikası olarak öne çıkıyor.

Charles Schwab anketi, yatırımcıların yüzde 21'inin bu çeyrekte daha fazla bireysel hisse senedi alıp sattığını gösterirken, yüzde 19'unun ise varlıklarını ABD Hazine tahvillerine taşımakla daha çok ilgilendiğini ortaya koyuyor.

Charles Schwab, anketle ilgili yaptığı açıklamada, “Alım satım faaliyetlerine bakıldığında, şu anda yatırımcılar arasında popüler birkaç strateji ortaya çıkıyor” diyor. Şirket, “Yatırımcıların yüzde 63’ü hisse senetlerine, yüzde 53’ü bireysel hisse senedi opsiyonlarına ve yüzde 47’si de ETF opsiyonlarına yöneliyor” diyerek yatırımcıların yönelimlerini detaylandırıyor.

Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir

 

Destansı ralli uzun sürmeyecek

 

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)