E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrolün yükselişi Fed faiz indirimini destekleyebilir---

Petrolün yükselişi Fed faiz indirimini destekleyebilir

Petrolün yükselişi Fed faiz indirimini destekleyebilir
17 Eylül 2019 - 09:47 borsagundem.com

Petrol fiyatlarında Saudi Aramco'nun sahalarına yönelik saldırı sonrasında görülen yükseliş, Fed'in bu hafta faiz indirimine gitmesini destekleyebilir

Petrol fiyatlarındaki yükselişin ABD ekonomisi üzerindeki ilk etkisinin muhtemelen sınırlı kalacak olmasına karşın Fed'in yükselen küresel risklere karşı sigorta niteliğinde faiz indirimine gitme kararını destekleyebilir.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington'da Salı günü başlayacak iki günlük politika toplantısından 25 baz puanlık indirim çıkması bekleniyor. Ekonomistlere göre Fed'in 25 bp faiz indirimi ihtimali, hafta sonu gerçekleştirilen saldırı sonrasında petrol fiyatlarında görülen sert yükselişin ardından değişmedi.

Petrol fiyatlarındaki şokun enflasyon için yukarı yönlü baskı anlamına gelebilecek olmasına karşın Fed daha büyük bir ihtimalle bunu yatırım ve imalatı olumsuz etkileyen ticaret politikası ve yavaşlayan küresel büyümenin yanına, ABD ekonomisi için aşağı yönlü riskler listesine ekleyecektir.

MacroPolicy Perspectives LLC başkanı ve kurucusu Julia Coronado, “Ana etkisi jeopolitik ortamın ne kadar endişe verici ve belirsiz olduğunu hatırlatmak olacaktır. Risk yönetimi kademeli şekilde hareket etmek anlamına gelir ve aşırıya kaçmalarına ya da panik yapmalarına gerek yok. En iyisi temkinli hareket etmek ve gelecek bilgileri değerlendirmek.” dedi.

Ekonomistler, politika yapıcıları faiz tahminlerini petroldeki yükseliş öncesinde yaptığını ve hızlı değişen ortam dikkate alındığında bu hafta değişikliğe gitme konusunda temkinli olacaklarını belirtti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed'in faizleri yüzde 1.75 – 2.00 aralığına indireceğini tahmin ediyor ve yatırımcılar 25 bp indirimi tam fiyatlamış durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie17 Eylül 2019 10:21

    Bu makaleyi yazan ekonomist derhal görevini bıraksın. Petrol fiyat artışı enflasyonu arttırır. Tam tersine enflasyonist etki yapar. Bu durumda FED neden faizi düşürsün. Bu ekonomistler üniversitede burssuz okuyan ekonomistlerdir.

  • borsacı17 Eylül 2019 10:02

    Fed faiz indirimine gitmeyecek ama sonraki dönemde yapabiliriz diyecek. petrol yükselmese 25 baz puan olabilirdi ama şimdi durum değişti...