E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetroldeki sert düşüş pompaya yansır mı?---

Petroldeki sert düşüş pompaya yansır mı?

Petroldeki sert düşüş pompaya yansır mı?
18 Haziran 2022 - 11:20 borsagundem.com

Petrol fiyatları, merkez bankalarının faiz artışlarının küresel anlamdaki endişelerini artırmasıyla dün yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetti. Peki bu düşüş, haftalardır rekor kıran benzin ve motorin fiyatlarına yansıyacak mı?

Savaş ve yaptırımların etkisiyle son aylarda hızla artan petrol fiyatları, küresel ekonomik durgunluk endişeleriyle sert geriledi.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 6'yı aşan düşüşle 120 dolardan 112 dolar seviyelerine kadar düştü. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 7'yi aşan düşüşle 118 dolardan 108 dolara kadar geriledi.

Piyasa kapanış fiyatlarına göre bakıldığında, dün Brent petrolde 20 Mayıs sonrasının, Batı Teksas petrolünde 12 Mayıs sonrasının en düşük seviyeleri görüldü. Öte yandan, Brent petrolde mayıs ayı başından bu yana, Batı Teksas petrolünde mart ayı sonundan bu yana kaydedilen en sert günlük fiyat düşüşü dün yaşandı.

Merkez Bankalarının kararları düşüşte etkili oldu

Reuters, Brent petrolde son beş haftadaki, Batı Teksas petrolünde son sekiz haftadaki ilk haftalık düşüş yaşandığına işaret ederken, merkez bankalarının faiz artışı kararlarının enerji talebini düşürebileceği ve küresel ekonomiyi yavaşlatabileceği endişelerinin yanı sıra ABD dolarının küresel değerinin artmasının da petroldeki düşüşte etkili olduğunu yazdı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışları sonrasında ABD dolarının küresel değerini ölçen dolar endeksi, Aralık 2002 sonrası dönemin zirvesine yükselmişti. Bu da, diğer para birimlerini kullanan alıcılar için petrolü daha pahalı hale getirmişti.

Başta Fed olmak üzere dünya genelinde merkez bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına almak üzere faiz artırmaları, küresel ekonomik durgunluk endişelerini artırdı.

Hisse senedi ve kripto para piyasaları faiz artışları sonrası sert gerilerken, petrolde de düşüş görüldü.

Hareketsizlik daha da endişelendiriyor

ABD merkezli veri ve analiz firması OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, petrol fiyatlarının gerilemesinin nedenleri olarak dolardaki güçlenmeye, Rusya'nın petrol ihracatını artırma sinyallerine ve küresel ekonomik durgunluk endişelerindeki artışa işaret etti.

ABD merkezli enerji ve değerli metaller yatırım danışmanlığı firması Again Capital LLC ortağı John Kilduff, merkez bankalarının faiz artışları ve parasal sıkılaşma yoluyla büyümeyi sınırlamak üzere adımlar attıklarını, bunun da petrol fiyatlarına yansıdığını, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın enerji talebini azaltacağını söyledi.

ABD'de geçen hafta dizel ve benzin pompa satış fiyatları rekor kırarken, vadeli fiyatlarda dün talep düşüşü endişeleriyle yüzde 4'ün üzerinde gerileme görüldü.

Benzin ve motorinde de düşüş olacak mı?

Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından gözler, son dönemde hızla artan benzin ve motorin fiyatlarına çevrildi.

Sözcü’ye konuşan akaryakıt sektörü kaynakları, petroldeki düşüşün henüz uluslararası benzin ve motorin fiyatlarına yeterince yansımadığını, bu nedenle bu gece ya da pazartesi gecesi fiyatlarda bir değişim beklenmediğini, petrol fiyatlarında tekrar yükseliş olmaması durumunda salı gecesi benzinde indirim olabileceğini iletti.

Petrol fiyatları dışında döviz kurlarındaki yüksek seyir de, indirimi zorlaştırıyor.

Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 29,94 TL’ye, Ankara’da 30,05 TL’ye, İzmir’de 30,07 TL’ye satılıyor.

Benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 27,51 TL'ye, Ankara ve İzmir’de 27,63 TL’ye satılıyor.

Petrolde Fed baskısı

ABD'den İran petrol ihracatında rol alan 2 şirkete yaptırım

Akaryakıt fiyatları yükselmeye devam edecek mi ?

Macaristan'da ucuz akaryakıt kargaşası: Plakaları çaldılar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Işın Özdemir19 Haziran 2022 23:05

    dolar ve petrole %2 zam gelsin bizdeki zam %10 :%10 petrol ucuzlasın dolar düşsün bizde TIK yok.Bunu açıklayanda yokSSSSUUUUUUSSS

  • Tarkan 19 Haziran 2022 18:22

    Petrol işinde bir kartel olduğu anlaşılıyor. Komşu ülkelerden dünya piyasa fiyatının altında gelen petrole rağmen 30 TL lik fiyatlar kabul edilemez. Oysa mazot gübre demir çimento fiyatlarını indirdiğin an zincir reaksiyonla genele yayılarak enflasyon da iner. Demek ki bu istenmiyor.

  • Hayır19 Haziran 2022 18:15

    Her zaman pompa bize yansır

  • Hikmet19 Haziran 2022 14:04

    İpin ucu kaçmış kaynak ararken olan halka oluyor zamları eleştirsen ya dış güçlerin adamısın yada fetucu eleştiriye hiç tahammül yok

  • TARKUT TARKAN19 Haziran 2022 11:01

    ABD kendi petrolunü üreten ülke olduğu halde benzin ve mazot orada litresi orada 35 TL den satılmaktadır.

  • astor19 Haziran 2022 14:21

    bu mallar burda algı operasyonu yapmak istemiş ama  atık kimse bunlara inanmaz. 20 yıl öncesi zannediyor. şimdi hepsi öyle bir korkuyorki ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar kimisi maaşını kimisi işini kimisi yiyecegi cezayı hatırlayınca böyle saga sola saldıracaklar.

  • mk19 Haziran 2022 13:22

    Litresi değil de galon fiyatı olmasın!!!

  • Pompaci19 Haziran 2022 10:11

    Zamlar oncesi yollarda hep tanker trafigi vardi o kadar mal aldilar uc dort defa zam geldi o mallar zamli satilmadan indirim olurmu uc bes gun bekleyin mallar satilsin sonra isterlerse 5 10 kurus indirim yaparlar EPDK da mal mal baksin

  • Sözün özü 19 Haziran 2022 03:01

     Petrolde indirim değil bindirim olsun......KKM VE GES' e para lazım...... Milyonlardan(vatandaştan) al, milyonerlere ver ekonomik modelinde indirim olmaz. YANLIŞ YAPMAYALIM......... DEVLET HEP TOPLAMALI VE ZENGİNE VERMELİ......FAKİRİN ÇOCUĞU ÇOK OLSUN Kİ UCUZ İŞÇİ BOL OLSUN.....

  • MELİS MARMARİSLİ19 Haziran 2022 11:00

    Tamamda bunlar olmasa  faiz artırımı olduğu zaman faizleri kim verecek idi bu çağda bu zihniyette senin gibileri çoğunlukta oldukca bu ülkeye batmaya mahkumdur.RTE nın kapristleri ülkeyi bu hale getirdi sık sık MB değiştirmese isi bunları fazla şiddetli olmadan atlatır idik o zamanda issizlik hortlar idi.sanki muhalefet gelse ne yapacak belkide ülkemiz kürdistan olarak ikiye bölünecektir.her gün binlerce vatandaşımızda ölecektir.onlar sence dahamı iyi.bir tane elle tutulur bir mantıklı bir söylemlerini asla duymadım.

  • Yasa ciksinda yazmayalim18 Haziran 2022 23:32

    Su yasa ciksinda yazmayalim yoksa gunaha girecegiz. Pompaya yansimayacakmis.... Hep pompa az kaldi az

  • deniz18 Haziran 2022 21:41

    tükiyede girenin çıktığını gören oldumu ????? göz boyama amaçlı 3-5 kuruş indirim yaparlar

  • Ahmet Özbir18 Haziran 2022 21:27

    pompaya devam

  • azmi18 Haziran 2022 17:29

    Cari açık , bütçe açığı, ödemeler dengesi açığı, kısa vadeli borçlar, hazine garantili hastane,yol,köprü,havaalanı vb lere ödemeler varken zamlar devam eder. Bütçe açığı neyle kapanacak başka türlü

  • Batırım uzmanı18 Haziran 2022 15:19

    Ötv kaldırın saçma vergi nedir ya 99 depreminde geçici olarak uygulandı kalıcı oldu maalesef benzin istasyonları vergi dairesi oldu kamuda derhal tasarruf $ yapılan bütün anlaşmalar karşılıklı oturup feshedilmeli gösterişli konvoylar valiler. Emniyet müdürleri kaymakamlar. Cuma namazına koruma ordusu şaşalı konvoylar acilen bitirilmeli makam aracı üç beş kişi gidin kardeşim bu ne ya

  • şakamısın18 Haziran 2022 14:48

    nah yansır aç köpekler doyarmı az vergiyle?

  • Hehe18 Haziran 2022 13:09

    Yansitacaktikta cahape ulkeyi bolmeye calsitigi icin vagecmisler bunu bile en az 10 milyona yediririm o kadar kapasiteli

  • Mucise Reis :)18 Haziran 2022 12:19

    Acilen kemal derviş geldin.. en azından usd ye gire mazot litresi ayarlanıyordu... Adam x şehirden mal alıp getirmiş.. fiyatı veriyor mazot 24 tl den... istanbula geliyor adam... mazot oluyor 30 tl fabrika önünde mal indirmeyi beklerken... aldığı para KAR  zaten mazot alınca cebinden gidiyor :D bu sistem kemal Derviş sisteminden daha abuk subuk. Adamı övmüyorum alakası yok, yaşadıklarımızın sistemsizlik olduğunu açık açık görüyoruz.

  • Bindiren18 Haziran 2022 12:06

    Yansır 10-20 kurus olarak