E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrolde oynaklık artabilir---

Petrolde oynaklık artabilir

Petrolde oynaklık artabilir
07 Temmuz 2021 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, OPEC+ toplantısındaki kararsızlık ile gelecek açıklamalar sonucu petrolde oynaklığın artabileceği vurgulanıyor.

Dün yurt içi tarafta TCMB’nin Haziran ayına yönelik fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınlandı. Hatırlanacak olursa Haziran ayında TÜFE %17.53 ve ÜFE ise %42.89 oranında artış kaydetmişti. TCMB’nin enflasyon ile alakalı yorumlarında gıda fiyatları ve ÜFE’de gelişmeler ön plana çıktı.

Bu noktada enflasyondaki yükselişin gıda ve temel mal gruplarından kaynaklandığı belirtildi. Döviz kurunda artış ve emtia fiyatlarında görülen yükselişler de temel mal gruplarının yıllık enflasyonunu yükselttiği vurgulandı. ÜFE’ye ilişkin olarak da enerji ve ara malları fiyatları öncülüğünde yükselişin güçlenerek devam ettiği kaydedildi.

TCMB’nin değerlendirmelerinde herhangi bir sürpriz yok. ÜFE-TÜFE makasının tarihin en yüksek seviyesine çıktığı bir dönemde üretici maliyetlerinin tüketiciye yansıtılması beklenilen bir durum. Dolaysıyla TÜFE’de net bir geri çekilme yaşanmayabileceğini hatta yükselişin devam edeceğini söyleyebiliriz. Böylelikle TCMB’nin faiz politikasına yönelik ifadeleri daha da önem kazanmış durumda. Önemli bir gelişme olarak yabancı kurumlardan gelen raporlarda faiz yıl içerisinde faiz indirimi beklentilerinin rafa kalktığını görüyoruz.

Küresel piyasalarda ise; ABD’de açıklanan ISM hizmet PMI datası ön plana çıktı. Haziran ayına ilişkin veri Mayıs ayına göre bir miktar gerileme kaydederek 60.1 olarak açıklandı. PMI verisinin alt dallarını incelediğimizde istihdam endeksinin 55.3’den 49.3 seviyesine geri çekildiğini gördük. Bu noktada hizmet sektöründe istihdamın daralma bölgesine geçmesi dikkat çekiciydi. Bu durum ülke genelinde istihdam piyasasının FED’in erken bir hamlede bulunmasına gerek olmayacak şekilde toparlandığını bir kere daha göstermiş oldu.

Piyasaların bir süredir takibinde OPEC+ toplantısı yer alıyor. Geçen hafta gerçekleştirilen görüşmelerden bir sonuç elde edilememişti. Pazartesi günü gerçekleştirilecek toplantı iptal edildi ve henüz yeni tarih belirlenmiş değil. Gelen haberler Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında sert çekişmenin olduğu şeklinde. Ekonomilerin açılması ile petrol talebi artarken üretim artışına yönelik anlaşmanın sağlanamaması fiyatları yukarı doğru itmekte. Gelecek açıklamalar sonucu petrolde oynaklığın artabileceği uyarısında bulunalım.

Öne Çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde karışık seyretti. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1'e yakın gerileyerek bölgedeki kayıpların başını çekti.Çin ana karasında Şanghay Bileşik gerilerken, Shenzen endeksi hafif kazanıma yöneldi. Japonya'da da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi hafif azaldı. Avustralya'da ise endeks Sidney'de karantina önlemlerinin uzatılması kararına rağmen yükseldi.

ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin verdikleri bilgilere göre, Bakan Janet Yellen bu hafta yapılacak G20 toplantısında 130 ülkenin kabul ettiği yüzde 15 taban oranın üzerinde bir global minimum vergi oranının belirlenmesi için bastıracak.

Fed Başkanı Jerome Powelll, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin 14 Temmuz'da gerçekleştireceği, Fed politikasına ve ekonomiye yönelik yarıyıl gözden geçirmesinin yapılacağı oturum öncesi sunum yapacak.

Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Refah Fonu'nda dolar varlıklarının payının sıfıra indirildiğini bildirdi.

E3 olarak adlandırılan Almanya, Fransa ve İngiltere, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum üretimine yönelik yeni planlarından duydukları endişeyi ifade eden ortak bir açıklama yayınladılar.

ABD Savunma Bakanlığı, Microsoft’la yaptığı 10 milyar dolar değerindeki bulut bilişim projesi sözleşmesini iptal edeceğini, bunun yerine Microsoft ve Amazon’la ortak bir anlaşmaya varmaya çalışacağını açıkladı.

Beyaz Saray, dün gece yaptığı açıklamada Biden yönetiminin OPEC+'ta devam eden müzakereleri ve petrol fiyatlarını yakından izlediğini bildirdi.

Financial Times'ın dün yayınladığı habere göre İngiltere merkezli hedge fon şirketi Marshall Wace, kripto sektörüne yatırım yapmayı planlıyor. Fransa Başbakanı Jean Castex, Covid-19’un Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonuna karşı Ulusal Meclis’teki grup başkanlarına yazdığı mektupta, aşı zorunluluğu ve sağlık kartı uygulaması teklifini sundu.

Financial Times gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği ithalata getirilecek karbon vergisinden yılda 10 milyar euroya yakın gelir hedefliyor.

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Borsa olarak bugünden itibaren BIST Spot Altın Endeksi, BIST Altın Tahvil Endeksi ve BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi olmak üzere, altına dayalı üç yeni endeks hesaplamaya başladık. Bu üç endekste, uluslararası piyasalarda gerçekleşen spot altın fiyatları ve döviz kurları eş anlı olarak kullanılacaktır." dedi.

Kriptopara borsası Binance, kullanıcılarına bir e-posta göndererek Avrupa'nın en önemli ödeme ağlarından biri olan Sepa (Ortak Euro Ödeme Alanı) üzerinden ödeme yapmayı geçici olarak durdurduğunu bildirdi

AC Asia ex, Japan % -0,55 satıcılı

S&P 500 % -0,04 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,11 alıcılı

Küresel piyasalarda karışık görünüm

Petrolde yatay seyir

Altına tahvil desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)