E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde fiyatlarında artış üreticileri vurdu---

Petrolde fiyatlarında artış üreticileri vurdu

Petrolde fiyatlarında artış üreticileri vurdu
08 Temmuz 2021 - 13:48 borsagundem.com

ABD’li petrol üreticileri 2021’in ilk yarısında 7,5 milyar dolar zarar etti. Petrol fiyatının 75 dolarda kalması durumunda zararın yılsonunda 20 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ABD’li üreticilerin on milyarlarca dolar hedge (riskten korunma) zararı yazmasına yol açtı. Petrol fiyatının 75 dolarla 6 yılın zirvesine çıkmasına rağmen 11 milyon varillik günlük ABD üretiminin üçte biri 55 dolardan satılıyor.

Financial Times’ın IHS Markit verilerinden yol çıkarak hazırladığı haberde, ABD’li petrol üreticilerinin hedge zararı 2021’in ilk yarısında 7,5 milyar doları buldu. Petrol fiyatının 75 dolarda kalması durumunda zararın yılsonunda 20 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Birçok uzman kaybın daha yüksek olabileceğini de belirtiyor.

Bu durum yükselen fiyatlar karşısında OPEC’in elini rahatlatıyor. Enverus analisti Bill Farren-price şöyle konuştu:

Mevcut kontratlar ABD’li üreticilerin düşük fiyatla petrol satmasına neden oluyor. Bu yüzden OPEC yüksek fiyatların ABD’de üretim patlamasına yol açmasından endişe etmiyor.

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu OPEC+, üretimi artırma kararı alamamıştı. Toplantının ardından petrol fiyatında sert artış görülmüştü.

ABD, petrol fiyat tahminini yukarı yönlü revize etti
 
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti.

EIA'nın "Temmuz 2021 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yıl için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının 68,78 dolar olacağı tahmin edildi. Haziran ayı raporunda bu rakam 65,19 dolardı.

Raporda, yılın ilk yarısında 65,01 dolar olarak hesaplanan Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının, yılın ikinci yarısında 72,32 dolar olacağı öngörüldü. Gelecek yıl ise bu rakamın yaklaşık 66,64 Dolar olacağı tahmin edildi.

Ajans, küresel ticari faaliyetlerin ve seyahatlerin yılın kalan kısmında ve gelecek yıl artış kaydedeceğini, bunun da talep görünümünde iyileşmeye sebep olacağını belirtti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretiminde beklenen artış ve bununla orantılı olarak küresel petrol stoklarındaki düşüş eğiliminin sekteye uğramasının da petrol fiyatlarında sınırlandırıcı faktör olacağının altı çizildi.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatının ise bu yıl 65,85 dolar, gelecek yıl 62,97 dolar olacağı tahmin edildi.

Petrolde kontrolsüz üretim artışı mümkün mü?

 

Veriler öncesi vadelilerde düşüş hızlandı

 

Bitcoin fiyatı kritik desteği kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)