E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol'de düşüş sürecek mi?---

Petrol'de düşüş sürecek mi?

Petrol'de düşüş sürecek mi?
30 Eylül 2022 - 09:29 borsagundem.com

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar.

Salı günü petrol fiyatları OPEC’in arzı kısması ihtimali üzerine artarak önceki kayıplarının bir kısmını telafi etti. Fakat güçlü dolar ve zayıf ekonomik görünüm petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Reuters’ın aktardığına göre OPEC üyeleri 5 Ekim’deki toplantıda petrol arzını kesme üzerine görüşmelere başladı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC)‘nden bir kaynak,  arz kesintisinin muhtemel olduğunu söyledi fakat kesintinin hacmi ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi. Reuters bu hafta Rusya’nın OPEC’e günlük 1 milyon varil kesinti teklif edeceğini aktarmıştı.

ABD Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosunun açıkladığına göre Meksika Körfezi’nde etkili olan Ian fırtınasının da fiyatlara olumlu etki ettiği belirtiliyor, nitekim fırtınadan dolayı bölgede günlük 158.000 varil petrol üretimi durduruldu.

Her iki ham petrol göstergesi de önceki iki seansta, dolar endeksindeki geçici bir düşüş ve beklenenden daha büyük bir ABD yakıt stoğu düşüşü ile desteklenerek, hafta başındaki dokuz ayın en düşük seviyelerinden toparlandı. Ancak Perşembe günü dolar endeksinin yeniden güçlenmesiyle, yatırımcı risk iştahının azalması ve resesyon korkularının tetiklemesiyle petrol kontratı fiyatları seans başında yeniden düşüşe geçti.

Goldman Sachs, zayıf talep ve daha güçlü bir ABD doları beklentilerini gerekçe göstererek Salı günü 2023 petrol fiyatı tahminini düşürdü, ancak küresel arz problemlerinin uzun vadeli yükseliş görünümünü güçlendirdiğini söyledi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de, Pekin'in sıfır COVID kuralları insanları evde tutarken ekonomik sıkıntılar harcamaları frenlediğinden, önümüzdeki bir hafta sürecek ulusal tatil sırasında seyahat, yılların en düşük seviyesine ulaşacak. Bu durumun talebi baskılayarak petrol fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi olması bekleniyor.

Teknik açıdan hareketli ortalamaları altında fiyatlanan Kasım vadeli Ham Petrol sözleşmesi 77$ desteğinden güçlü bir tepki verse de, 81,50$’dan geçen 9 günlük ortalama direnci üzerinde kapanış almakta zorlanıyor. Son tepki yükselişlerinin 8 günlük veya 21 günlük üssel ortalamada sonlandığını görüyoruz. Bu iki ortalamanın belirlediği 81,50$ - 83,50$ aralığından, 84$ üzerinde zarar kes çalıştırmak şartıyla alınacak kısa pozisyonlarda 77$ ve 74$ destekleri hedeflenebilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmeleri”nde işlem yapıyorlar.   Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsası’nda 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 929,5 $ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9.295$’dır. 29 Eylül Saat 20:40’de Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 82$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 85$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 929,5$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 85$'a yükselirse, yatırımcı bugün 82$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 3$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 300$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 929,5 $ elde edilen kazanç 300$ (%32 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 81$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 81$’dan satarsa 100$ zarar ((81$ - 82$) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası’nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Bakır’da ikinci bir düşüş dalgası mı geliyor?

Altın, Fed kararını bekliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)