E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde ambargo planları ve Çin etkisi---

Petrolde ambargo planları ve Çin etkisi

Petrolde ambargo planları ve Çin etkisi
05 Mayıs 2022 - 07:47 borsagundem.com

Petrol fiyatlarında Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosu planları ve Çin'den gelen zayıf hizmet sektörü verileri etkili oldu.

Petrol piyasasında fiyatlamalar Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik petrol ambargosu planlamaları ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de zayıf gelen ekonomik göstergeler yön verdi.

ABD ham petrolü 108 dolar civarından işlem görürken, Brent petrol de 110 dolar seviyesindeki seyrini korudu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya karşı uygulanması planlanan yeni yaptırım paketinin içeriğiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Rus petrolüne bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak." ifadelerini kullanmıştı.

Çin'de salgınla mücadele önlemleri ekonomik aktivite üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor.

Ülkede Caixin hizmet sektörü PMI Nisan ayında 36,2 seviyesine geriledi. Böylelikle endekste Şubat 2020'den bu yana en düşük seviye kaydedildi.

OPEC+ talep konusunda duyulan endişelere rağmen üretimi planlandığı gibi artırması bekleniyor

OPEC+'nın bugün yapılacak toplantıda, talepte artışın yavaşlayacağı endişelerine rağmen Haziran ayı için üretim hedeflerini planlandığı gibi artıracağı öngörülüyor.

Bugünkü toplantı öncesinde konuşan delegelere göre OPEC+, Haziran ayında da üretimini önceki aylarda olduğu gibi 432 bin varil/gün yükseltmek kararı alacak.

2021 Temmuz ayında alınan kararda aylık üretimin 2022 Eylül sonuna kadar her ay 432 bin varil/gün yükseltilmesi öngörülmüştü.

Mart ayı sonunda yapılan toplantıda Mayıs ayında üretimin 432 bin varil/gün artırılması kararlaştırılmıştı.

Dün yapılan OPEC+ Ortak Teknik Komite toplantısında konuşan OPEC Genel Sekreteri Barkindo, "Rusya'nın 7 milyon varil/günlük petrol ihracatının başka bir yerden ikame edilemeyeceği açık. Bu kadar bir atıl kapasite yok" dedi.

JP Morgan, 2022 için küresel petrol talebi beklentisini günde 1 milyon varil düşürdü

JP Morgan, artan petrol fiyatları, kötüleşen büyüme görünümü ve artan jeopolitik gerilimleri gerekçe göstererek 2022 için küresel petrol talebi görünümünü günde bir milyon varil (bpd) düşürdü.

Banka haftalık bir notta, "Şu anda toplam petrol talebinin günlük ortalama 100 milyon varil, 2019 seviyelerinin 400.000 varil altında olacağını ön görüyoruz" açıklamasını yaptı

JPM, Brent fiyat tahminini bu yılın ikinci çeyreğinde varil başına 114 dolarda ve 2022 takvimi için varil başına 104 dolarda tuttu.

Çekya'dan Rusya'ya petrol yaptırımına şartlı destek

 

ABD'nin ham petrol stokları beklentilerin aksine arttı

 

Rus petrolünde damping

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)