E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol yükselişini 2 ayın zirvesi yakınında durdurdu---

Petrol yükselişini 2 ayın zirvesi yakınında durdurdu

Petrol yükselişini 2 ayın zirvesi yakınında durdurdu
22 Ocak 2019 - 09:57 borsagundem.com

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini küresel risklere çevirmeleri ile yükselişini iki ayın zirvesi yakınında durdurdu

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısı performansından küresel ekonominin görünümüne ilişkin endişelere çevirmesi ile birlikte yükselişini iki ayın en yüksek seviyesi yakınında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 3.3 yükseldikten sonra yüzde 0.7 geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarından üretim kısıntılarına ilişkin gelen yukarı yönlü sinyaller, yatırımcıların arz bolluğuna ilişkin korkularının azalmasına yol açtı. Ancak halen ticarete ve siyasi gelişmelere ilişkin gerilimler fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yavaşlamakta olan ekonominin etkilerine ilişkin yeni endişeler dile getirirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminini düşürdü.

Petrol, OPEC ve ortaklarının Haziran ayına kadar piyasadan günlük 1.2 milyon varil çekmeyi hedefleyen yeni üretim kısıntılarına başlaması ile birlikte, geçen çeyrekteki sert düşüşün ardından, 18 yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirmeye oldukça yakın. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine inmesi de, rekor seviyelere çıkan üretime karşın, arz bolluğuna ilişkin endişelerin azalmasını sağladı. Ancak endişeler, Çin ekonomisinin 1990'dan bu yana en düşük yıllık büyümesini gerçekleştirmesinin ardından devam ediyor.

Sumitomo Corporation Global Research Co. kıdemli analisti Kei Kobashi, "Aşırı arza ilişkin endişeler, Suudi Arabistan öncülüğündeki OPEC kısıntılarından dolayı şimdilik azaldı," dedi ve "Şimdi talep tarafı sorgulanıyor. İnsanlar Çin ve dünyanın ham petrol talebinin ne kadar düşeceğini anlamaya çalışıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Salı günü dolacak Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 26 sent düşerek Tokyo saati ile 13:03'te varil başına 53.44 dolara indi. Daha aktif işlem gören Mart kontratı 33 sent düşerek 53.71 dolara geriledi. Pazartesi günü ABD piyasalarının Martin Luther King Jr. Günü tatili dolayısıyla kapalı olması nedeniyle kapanış fiyatı oluşmadı. Dünkü işlemler Salı günü kayıt altına alınacak.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 49 sent düşerek varil başına 62.25 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü 4 sent yükselerek 62.74 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.53 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)