E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol üreticilerinden sert çıkış---

Petrol üreticilerinden sert çıkış

Petrol üreticilerinden sert çıkış
05 Haziran 2021 - 13:03 borsagundem.com

Rusya ve Suudi Arabistan, petrol ve gaz harcamalarını durdurma çağrılarını reddediyor, IEA’nın net sıfır planını ‘gerçekçi değil’ olarak nitelendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

LONDRA - Dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkelerinden ikisi, Uluslararası Enerji Ajansı’nın tavsiyelerine karşı gelmeyi ve derinleşen iklim krizine rağmen fosil yakıtların kullanımını büyük ölçüde azaltma çağrılarını reddederek petrol ve gaza yatırım yapmaya devam etmeyi planlıyor.

Politika yapıcılar, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkisinden kaçınmak için kritik öneme sahip olduğu geniş çapta kabul edilen bir dönüm noktası anlaşması olan Paris Anlaşması’nın bir parçası olarak verilen sözleri yerine getirmek için büyük bir baskı altında.

Rusya ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ülke, 2015 yılında Paris iklim anlaşmasını onayladı ve gezegenin sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlama çabalarını sürdürmeyi kabul etti. Anlaşma, 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu gerektiriyor.

Dikkat çekici bir şekilde, dünyanın önde gelen enerji danışmanı IEA, geçen ay küresel fosil yakıt kullanımı konusunda şimdiye kadarki en sert uyarısını yaparak, dünya yeni petrol ve gaz sahalarının işletilmesi ve geliştirilmesinin bu yıl durdurulması gerektiğini söyledi.

IEA, yorum talebini geri göndermek için hemen müsait değildi. Elbette, en iyi küresel gözlemci, petrol, gaz ve kömürdeki gelişmeleri durdurmanın, uluslararası kabul görmüş net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için temel olduğunu söylüyor.

Novak, CNBC’den Hadley Gamble’a verdiği demeçte, “Bence bu basit bir yaklaşım. aynı zamanda gerçekçi değil. Toplumda talep olduğu için yeşil enerjide ve yeşil gündeme doğru hareket etmemiz gerektiğine şüphe yok, ancak bunun hangi kaynaklarla yapılabileceğini, bunun için kimin ödeme yapacağını netleştirmemiz gerekiyor. Hala çözümlerini bekleyen olağanüstü sorunları çözmek de dahil olmak üzere elimizdeki teknolojiler ve fırsatlar var” diye konuştu.ekledi.

Yorumları, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman’ın bu hafta başlarında bir çevrimiçi basın toplantısında IEA’nın raporu hakkında şaka yapmasından kısa bir süre sonra geldi.

“‘La La Land’ filminin devamı niteliğinde. Neden ciddiye alayım?” Abdülaziz dedi Reuters’e göre.

Rapora tepkisi, OPEC ve OPEC + olarak bilinen bir enerji ittifakı olan OPEC dışı ortakların, petrol fiyatlarındaki toparlanma nedeniyle önümüzdeki aylarda üretim kesintilerini kademeli olarak hafifletmeyi kabul etmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Suudi Arabistan “düşük maliyetle petrol ve gaz üretiyor ve yenilenebilir enerji üretiyor. Dünyayı bunu bir gerçek olarak kabul etmeye çağırıyorum: tüm bu faaliyetlerin kazananı olacağız” dedi.

Perşembe günü CNBC’ye konuşan Novak, Abdulaziz’in Riyad’ın o günün başlarında bir SPIEF panelinde petrole yatırım yapma taahhüdünü bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Novak, Moskova’nın da aynı şeyi yapma niyetinde olduğunu söyleyerek “Sizi temin ederim ki Rusya Federasyonu, planları, stratejisi hem petrole hem gaza hem de kömüre yatırım yapmaya devam etmektir. Ancak aynı zamanda yenilenebilir kaynaklara, hidrojene, elektrikli arabalara ve elektrikli şarj istasyonlarına da yatırım yapıyoruz, bu nedenle önümüzdeki on yılı yenilenebilir ve fosil yakıtların bir karışımı olarak görüyoruz” dedi.

Fon yöneticisinden Elon Musk şikayeti

 

Biden Çin’li şirketlere yaptırımları genişletti

 

Bitcoin'de kritik seviye 36 bin dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aqua05 Haziran 2021 13:53

    Üretimi arttırarak kısa ve orta vadede kazanırlar ama uzun vadede yenilenebilir enerji ve elektrikli araçların artışı Rusya'yı ve Suudi Arabistan'ı gelir kaybına uğratacak en sonunda.

  • Princess 05 Haziran 2021 13:34

    Rusya ve Suudılerin başka şansları yok, merhaba petrol gelirine mahkumlar