E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol toparlanmakta güçlük çekiyor---

Petrol toparlanmakta güçlük çekiyor

Petrol toparlanmakta güçlük çekiyor
19 Aralık 2018 - 10:41 borsagundem.com

Petrol fiyatları, üç günlük düşüşün ardından, arz endişelerinin sürmesi ile toparlanmakta güçlük çekiyor

Petrol fiyatları, yavaşlayan büyümeye ilişkin beklentilerin arz bolluğundan dolayı zaten endişeli olan traderları daha da tedirgin etmesi ile birlikte, 2016'dan bu yana en büyük üç günlük düşüşün ardından toparlanmakta güçlük çekiyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç günde yüzde 12 düştükten sonra fazla değişmedi. Büyümeye yönelik korkular, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ABD ile ticaret anlaşmazlığı konusunda geri adım atmaya yönelik fazla işaret vermemesi ve piyasanın Fed'in bugünkü toplantısında faiz artırımına gitmesini beklemeleri ile birlikte devam ediyor. Öte yandan, ABD'de stokların arttığı ve Rusya'nın daha fazla petrol ürettiği bir ortamda, OPEC + koalisyonunun taahhüt ettiği üretim kısıntılarının etkiliğine ilişkin kuşkular var.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Emtia grubu küresel ekonomik görünüme yönelik endişelerden muaf değil ve bu durum tüm varlık sınıflarında etkisini gösteriyor," dedi ve "Aşır arz endişeleri ile küresel büyüme stresinin toksik kombinasyonu petrol fiyatlarının yıl sonuna doğru düşmesine neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ham petrol fiyatları, Ekim başında gördüğü 4 yılın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 40 düştü ve Aralık 2014'ten bu yana en kötü çeyrek dönem performansına hazırlanıyor. ABD petrolü, son birkaç seanstaki sert düşüşün ardından, 30 Kasım'dan bu yana ilk kez aşırı satım bölgesine girdi. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının, ABD'de kaya petrolü üretiminin artmasından dolayı arz bolluğunu azaltmayı başaramayacağına ilişkin kaygılar petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Vadesi Çarşamba günü dolacak Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent yükselerek Seul saati ile 12:20'de varil başına 46.38 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 7.3 düşerek 46.24 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 üzerindeydi. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı 2 sent yükselerek 46.62 dolara çıktı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 56.42 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü yüzde 5.6 kayıpla 56.26 dolara inerek Ekim 2017'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 9.80 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)