E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol Temmuz'dan beri en büyük haftalık kaybının ardından sakin---

Petrol Temmuz'dan beri en büyük haftalık kaybının ardından sakin

Petrol Temmuz'dan beri en büyük haftalık kaybının ardından sakin
13 Ocak 2020 - 10:22 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından sakin seyretti

Petrol fiyatları, Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından, Orta Doğu'daki tansiyonun azalması sonrası dikkatlerin yeniden piyasayı bu yıl vurması beklenen yeni arz seti seline çevrilmesi ile birlikte sakin seyretti.

Tahran'ın geçen hafta üst düzey generallerinden birinin öldürülmesine misillemede bulunarak ABD'nin Irak'taki askeri üslerine füze saldırılarında bulunmasından bu yana iki ülke arasında savaş tehdidi azaldı. İran'daki durum, Ukrayna yolcu uçağının kazayla düşürülmesi sonrası hükümete yönelik protestoların artması ile birlikte oldukça hareketli. Libya'da ise savaşan gruplar, dokuz ay süren anlaşmazlığın ardından ateşkes ilan etti.

Petrol fiyatları şimdi, piyasanın Basra Körfezi'nde daha fazla arz aksaklığı olma olasılığını fazla dikkate almaması ile birlikte yeniden Aralık ortasındaki seviyelerine geri döndü. Jeopolitik risk primi kısmen ABD'de kaya petrolü üretimindeki artış ve aralarında Brezilya, Guyana ve Norveç gibi OPEC üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanan arz artışlarından dolayı gerçekleşti. Talep tarafında ise, ABD ve Çin sınırlı ticaret anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor ve bu durum piyasalardaki beklentileri iyileştirebilir.

AxiTrader'ın Asya Pasifik Piyasa Stratejisti Stephen Innes, "İran ile ilişkili enerji aksaklığının olmaması ile birlikte, OPEC dşı ülkelerden gelen ek arz, talebin aşılmasına yol açacak ve bu durum fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor," dedi ve ABD'de stokların azalma umutlarının petrole bu hafta destek sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 9 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 11:22'de varil başına 59.13 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 6.4 ile 19 Temmuz'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta yüzde 5.3 düşmesinin ardından 5 sent yükselerek varil başına 65.03 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.95 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)