E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol sert düşüşün ardından kayıplarını korudu---

Petrol sert düşüşün ardından kayıplarını korudu

Petrol sert düşüşün ardından kayıplarını korudu
05 Mayıs 2017 - 07:25 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'de üretimin artmasının OPEC kısıntısının etkilerini gidermesi ile birlikte kayıplarını korudu

Petrol fiyatları, ABD'de devam eden üretim artışının, OPEC'in arz fazlasını gidermek amacıyla üretimi kısmasından kaynaklanan tüm kazançları gidermesi ile birlikte, Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine düşmesinin ardından kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu hafta yüzde 7.7 değer kaybetti ve Perşembe günü varil başına 45 dolara yaklaştı. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, petrol üretimi 28 Nisan haftası da artarak 11 hafta üst üste yükseldi ve 2012'den bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Nijerya Petrol Bakanı'na göre, OPEC muhtemelen arz kesintisi anlaşmasını altı ay daha uzatma kararı alacak, ancak ABD'de kaya petrolü üretimine ilişkin kaygılar sürüyor.

Petrol, artmakta olan ABD üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı önemli üreticilerin arz fazlasını gidermeye yönelik çabalarını etkisiz kılacağı endişesi ile sert düştü. OPEC, Haziran ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılıp uzatılmamasını görüşmek üzere 25 Mayıs'ta Viyana'da bir araya gelecek. Rusya'nın, hükümetten bir yetkiliye göre, kısıntıların uzatılmasını desteklediği kaydediliyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "OPEC ve diğerlerinden gelen üretim kısıntılarının bu safhada küresel stok seviyelerinde fazla bir etkisi olmadığı şeklinde bir hayalkırıklığı mevcut" dedi ve "Piyasa denge durumundan daha önce tahmin edilenden çok daha uzakta görünüyor. Petrol muhtemelen buradan 40 dolarların alt seviyeleri civarında bir banda inebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2 sent yükselerek Hong Kong saati ile 08:28'de varil başına 45.54 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 üzerindeydi. Kontrat Perşembe günü 2.30 dolar ya da yüzde 4.8 düşerek 45.52 dolardan kapandı. Fiyatlar, OPEC'in arz kısıntısı konusunda anlaşmaya vardığı tarihten bir gün öncesi olan 29 Kasım'da 45.23 dolardan kapanmıştı.

Temmuz vadeli Brent Petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 sent yükselerek varil başına 48.41 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 2.41 dolar düşerek 48.38 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent Petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 2.50 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)