E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol piyasaya yön vermeye devam edecek---

Petrol piyasaya yön vermeye devam edecek

Petrol piyasaya yön vermeye devam edecek
06 Nisan 2020 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde OPEC+ buluşmasının ertelenmesi ile birlikte satıcılı seyrin yeniden gündeme gelmesine neden olduğu belirtiliyor.

Küresel piyasalarda yeni hafta başlangıçları karışık bir fiyatlama ortamına işaret etmekte. Geride bıraktığımız hafta işlemlerine yön veren ana temalardan birisi olan petrol piyasası fiyat hareketliliği 6 Nisan işlemlerinde de öne çıkıyor. Başkan Trump’ın 10-15 milyon varil civarı kesintinin OPEC+ nezdinde gündeme gelebileceği şeklinde paylaştığı sosyal medya mesajının ardından hareketlenen
işlemler bugün yapılması beklenen OPEC+ buluşmasının 9 Nisan tarihine ötelenmesi ile birlikte satıcılı seyrin yeniden gündeme gelmesine neden oluyor.

Yeni haftanın gündemi sakin

Asya açılışında %12 gerileyen petrol kontratları devam eden saatlerde kısmen toparlanma gösterse de henüz artıya geçebilmiş değil. Emtia grubu haber akışı zaten zayıf seyreden ve satış baskısı altında bir haftayı geride bırakan GOÜ para birimleri açısından satıcılı seyrin devamına zemin
hazırlıyor. İlk fiyatlamalarda MXN ve ZAR baskılanması USD karşısında öne çıkarken, USDTRY paritesinde 6.70 üzeri seyir dikkat çekmekte. VIX, MOVE ve tahvil piyasası işlemleri gibi takip ettiğimiz önemli risk indikatörlerinde kısmen rahatlama isteği öne çıkarken, ABD endeks ve Euro Stoxx vadelileri açılışların haftanın ilk işlem gününde pozitif yönlü olacağına işaret ettiğini görmekteyiz. Söz
konusu eğilime ana neden ise New York, Fransa, İtalya ve İspanya’da hayatını kaybeden vaka sayılarında uzun bir aradan sonra ilk gerilemelerin hafta sonu itibarıyla takip edilmiş olması. ABD açısından Başkan Trump’ın geçtiğimiz hafta içerisinde yaptığı 2 haftalık kritik süreç uyarısı devam ederken, pandeminin merkezi haline gelen Avrupa’da takip edilen rakamların azalış göstermesi zirve
noktaların test edilmiş olabileceği ihtimalini bir adım öne çıkarmakta.

Ertelenen toplantı petrolü, petrol piyasaları baskıladı

Cuma günü Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS değerindeki kapanış %8 yükselişle 666bp düzeyinden gerçekleşti. Lira, Amerikan doları karşısındaki fiyatlamasını 6.70 bölgesi üzerine ABD seansı birlikte taşırken, gelişmekte olan ülke varlıkları arasında içerisinde bulunduğumuz satış sürecindeki dirençli duruşunu geçtiğimiz hafta ile birlikte sürdürmekte zorluk çekti. Londra’da oluşan offshore faizlerdeki
yükselişlerin özellikle Perşembe ve Cuma günlerindeki sıkışma sonrasında lirada kısa süreli rahatlama sağladığını ancak devamının gelmekte zorlandığını görmekteyiz. Yeni hafta işlemlerinde takip edeceğimiz iki önemli başlık ise CDS’in seyri ve global Amerikan doları fiyatlamasındaki ivmenin ne yönde evrileceği konuları olacak.

Kötü gelen veriler satışları derinleştirdi

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam piyasası verileri gösterdi ki beklentilerin ötesindeki negatifleşmeyle birlikte esas ekonomik zayıflama Mart ayı içerisinde başlamış ve ilk çeyreğin son döneminde etkisini genişletmiş. 2 haftalık süreçte 10 milyona yakın ABD vatandaşının işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuş olması ve söz konusu eğilimin Nisan ayında hızlanarak devam edeceğinden hareketle makro veri seti anlamında henüz en kötü seviyelerin görülmediği şeklindeki düşüncemizde değişiklik söz konusu değil. Öte yandan oynaklık beklentilerindeki gerileme hisse senetleri açısından Mart ayında test edilen düşüklerin daha aşağısında rakamların gündeme gelip gelmeyeceği konusunda şüphe yaratıyor. Ek olarak, belirsizliğin yüksek olduğu ortamlarda gerileyen oynaklıkların aynı zamanda kendi içerisinde ayrı bir belirsizlik potansiyeli taşıdığı fikrimizi de belirtmek isteriz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.86 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %0.05 yatay-olumlu performans ile 89552 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli
tahvilde faizin son seviyesi %14.24 olurken, 5 yıl vadeli CDS’in kapanışı ise 666bp ile takip edildi.

Salgına ilişkin endişeler gündemdeki yerini koruyor 

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İspanya ve Rusya varlıklarındaki olumlu ayrışma
dışarıda bırakıldığında değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %-0.95, FTSE 100 %-1.18 ve DAX %-0.47 ile takip edildi. Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %1.53 ile tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansında takip edilen satış baskısının genişlediği ve bilhassa
majör ABD endekslerini baskıladığı görüldü. Gün sonunda Dow Jones endeksi kapanışı %-1.69 ile
olurken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları ise genel olarak pozitif bir seyir içerisinde
seyrettiler. Bovespa’da kayıplar %3’ü aşarken, Merval ise %2’ye yakın primlendi. Benzer şekilde Şili ve Kolombiya varlıkları da günü artıda kapatmayı başardı.

Küresel piyasalar haftaya yükselişle başladılar

Asya’da haftanın ilk fiyatlamaları genel olarak pozitif bir resim oluşumuna işaret etmekte.
TSİ 08.25/ NKY 225 %3, Hang Seng %1.17 ve KOSPI %2.70 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi 153 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.1104 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BİST 100 işlemlerinde 83500 bölgesi destek, 93200 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. Özellikle
destek tarafındaki seviyelerin aşağı yönde kırılması durumunda haftalık bazda 73000-77000 aralığına
dek geri çekilmenin olabileceği ihtimalini belirtmek isteriz. Bu nedenle 83500 bölgesini olası geri
çekilmelerde önemsiyoruz. Henüz aşağı yönde eğilimin gerçekleşmemiş olması taban noktalara yakın
olduğumuz izlenimini artırıyor.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.61-6.40 bölgesi haftalık bazda destek, 6.84 ise direnç olarak
izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine
baskılanmanın ciddi derecede devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS yükselişi lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir. Paritedeki kararsızlık ve global Amerikan doları
fiyatlaması kırılımın euro aleyhine olabileceği düşüncesini öne çıkarıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)