E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol OPEC sonrası iki ayın zirvesinde---

Petrol OPEC sonrası iki ayın zirvesinde

Petrol OPEC sonrası iki ayın zirvesinde
24 Eylül 2018 - 09:18 borsagundem.com

Petrol fiyatları, OPEC'in üretimi artırma konusunda beklentilerin gerisinde kalmasının ardından 2 ayın zirvesine çıktı

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının üretim artırımının çok acil olmadığını işaret etmeleri ve ABD'nin fiyat artışlarını durdurma baskısına rağmen ekstra petrol üretimi taahhüdünde bulunmamalarının ardından iki ayın en yüksek seviyesi yakınına yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.2 kadar yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, üretimi yalnızca tüketicilerin talep etmesi halinde artıracaklarını kaydederek, ABD Başkanı Donald Trump'ın fiyatları düşürmek için hızlı hareket etmeleri yolundaki çağrısına zayıf bir tepki verdi. ABD ham petrol üretimindeki artışın yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler de fiyatları destekledi.

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'a yaptırımlarının yaklaşması ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini artan bir şekilde OPEC ve ortaklarının üretimi artırıp artırmayacaklarına çevirmeleri ile birlikte, Ağustos ayındaki dip seviyelerden yaklaşık yüzde 10 ralli yaptı. Öte yandan, iki ülkenin de diğerine yeni bir dizi gümrük vergisi uygulamaya çok yakın olmaları ile birlikte, ABD ile Çin arasındaki şiddetli ticaret savaşı, küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir ve bunun sonucu enerji talebi düşebilir.

Singapur'da Oanda Corp. Asia Pacific işlem müdürü Stephen Innes, "Petrol yatırımcıları haftasonu haberlerini oldukça olumlu satın aldı," dedi ve "Suudi Arabistan ve Rusya Cezayir'deki toplantıda kaydadeğer bir arz artışını gündeme almazken, ABD Başkanı Trump'ın üretimi artırma ve fiyatları düşürme çağrısını kararlı bir biçimde dikkate almadı" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 88 sent yükselerek varil başına 71.66 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 12:15'te 71.54 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 46 sent yükselerek 70.78 doalrdan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın hafifçe altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 97 sent yükselerek varil balşına 79.77 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 10 sent yükselişle 78.80 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.23 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)