E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol OPEC beklentisiyle yükselişini sürdürdü---

Petrol OPEC beklentisiyle yükselişini sürdürdü

Petrol OPEC beklentisiyle yükselişini sürdürdü
30 Ekim 2017 - 07:55 borsagundem.com

Brent petrolü, OPEC öncülüğündeki üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılacağı beklentisi ile yükselişine devam etti

Brent petrolü, OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasını uzatabileceği ve böylelikle küresel stoklardaki düşüşün ABD'de aktif petrol kuyusu sayısındaki artışın etkisini giderebileceği spekülasyonu ile birlikte, yükselişini varil başına 60 doların üzerinde sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 0.6 kadar arttı. Fiyatlar geçen hafta, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman'ın arz kısıntısı anlaşmasını Mart ayının ötesine uzatmayı desteklediğini kaydetmesinin ardından yükseldi. Katar Enerji Bakanı Mohammed Al Sada, Doha'da yaptığı açıklamada, küresel stokların, son beş yılın ortalamasının 160 milyon varil üstüne gerilediğini ve fiyatların "adil" seviyeye doğru yöneldiğini kaydetti. Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta bir adet arttı.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Brent petrolünün geçen hafta 60 dolar seviyesini aştıktan sonra halen destek bulması ilginç, zira OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını Mart ayının ötesine uzatacağı beklentisi zaten büyükölçüde fiyatlanmıştı" dedi ve "Piyasa beklentisi şimdilerde daha yukarı yönlü, ancak artan ve muhtemelen rekor seviyelere ulaşabilecek üretim halen fazla ciddiye alınmıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hem gösterge Brent petrolü ve hem de ABD göstergesi Ekim ayında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağı ve bunun da küresel stokları azaltacağı spekülasyonu ile sıçrama yaptı.

Salı günü vadesi dolacak olan Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent yükselerek varil başına 60.81 dolara kadar çıktıktan sonra Seul saati ile 10:51De 60.45 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 4.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 6.50 dolar primli işlem gördü.

Aralık vadeli WTI, Nymex piyasasında, 5 sent yükselerek varil başına 53.95 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 2.4 ve geçen hafta yüzde 4.7 arttı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)