E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol, Kasım ayını yükselişle tamamladı---

Petrol, Kasım ayını yükselişle tamamladı

Petrol, Kasım ayını yükselişle tamamladı
29 Kasım 2019 - 16:51 borsagundem.com

Aylık bazda Ekim ayında yükselişe geçen brent petrol Kasım ayında da yükselişini korudu ve fiyatlar 60$-64$ aralığında seyretti.

Ticaret savaşları küresel büyüme üzerindeki en büyük risk ve son iki yolda ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının giderek artması ile küresel yatırımlarda da azalma yaşandı. Risklerin artması korumacılığı da artırdı ve petrol talebi yıl içinde azaldı. Özellikle Mayıs ayında müzakereler sürerken ABD’nin yeni yaptırım kararı alması ve Çin’in de misilleme yapması ile iyimser beklentiler yeniden bozuldu. Brent petrol de 75$ seviyesinden 56$ seviyesi altına gerileyerek ayı piyasasına girdi.
OPEC ve düğer üretici ülkelerin arz kesintisine bağlı kalmasına karşın ticaret savaşlarının yatırım ve buna bağlı talebi azaltması nedeniyle fiyatlarda sert düşüş yaşandı.

Ekim ayında yeniden müzakerelere başlanması ve taraflardan olumlu açıklamalar gelmesi fiyatları destekledi ve brent petrol yeniden 60$ üzerine çıktı, ancak piyasaların görüşmelere temkinli yaklaşması ve somut kararlar beklemesi nedeniyle fiyatlamalar da kısmi yükseliş yaşadı.

Aylık bazda Ekim ayında yükselişe geçen brent petrol Kasım ayında da yükselişini korudu ve fiyatlar 60$-64$ aralığında seyretti. Aralık ayında OPEC’in yapacağı toplantı öncesinde brent petrol haftalık bazda 4 hafta kazanç sağlamayı başardı, ancak OPEC’te alınacak kararların ticaret görüşmelerinin gölgesinde kalması bekleniyor. Yani yılın son ayında ABD ve Çin arasında birinci faz anlaşma sağlanır ve yaptırımlardan geri adım atılırsa küresel piyasalarda da risk iştahının buna paralel yükselmesi bekleniyor. Yatırımların desteklenmesiyle petrol talebinin de artması durumunda brent fiyatları yeniden 70$ üzerinde işlem görebilir. ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının devam etmesi olasılığı ise fiyatlarda negatif etkiye neden olacaktır. (Investing)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)