E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol jeopolitik gerginlikle kazançlarını korudu---

Petrol jeopolitik gerginlikle kazançlarını korudu

Petrol jeopolitik gerginlikle kazançlarını korudu
07 Mayıs 2019 - 10:41 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD'nin Orta Doğu'ya savaş gemilerini yollaması sonrası kazançlarını korudu

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan tansiyonun ABD'nin Çin mallarına gümrük tarifelerini artırma planlarına ağır basmasının ardından kazançlarını varil başına 62 doların üzerinde korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 0.5 yukarıda kapattıktan sonra hafifçe yükseldi. ABD, Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunan İran ile tansiyonun arttığı bir ortamda, petrol zengini bölgeye bir uçak gemisi ve bombardıman gücü gönderiyor. Bu durum, Pazartesi günü seans içinde bir ara yüzde 3 düşüş gösteren petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve Beyaz Saray'ın küresel büyüme görünümünü bozacağı düşünülen bir karar alarak Cuma günü Çin mallarına gümrük vergilerini artıracağına ilişkin açıklamasına ağır bastı.

Petrol fiyatlarındaki ralli son birkaç haftada, Suudi Arabistan ve diğer üreticilerin İran'ın yaptırımlardan dolayı azalacak üretimini karşılamak için daha fazla petrol pompalayacağı spekülasyonuna bağlı olarak tersine döndü. ABD'de petrol şirketleri de üretimi rekor seviyeye çıkardı ve ham petrol stokları ülke çapında Eylül 2017'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bunun yanında, ABD-Çin ticaret ilişkilerinin aniden kötüleşmesi, son birkaç aydır iyileşen talep görünümünü kötüleşti.

SPI Asset Management işlem müdürü Stephen Innes, "Petrol fiyatları, jeopolitik kuyruk risklerinin diğer bir yükseliş daha göstermesinden destek buldu," dedi ve "ABD'nin tekrar güçlü bir şekilde ön plana çıkması ile birlikte, petrol fiyatları dünkü düşüşten hızlı toparlandı" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 15 sent ya da yüzde 0.2 yükselerek Londra saati ile 07:29.2da varil başına 62.40 dolara ulaştı. Kontrat 23 Nisan'da altı ayın zirvesine çıktıktan sonra yaklaşık yüzde 6 düştü.

Temmuz vadeli Berent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, erken saatlerde 31 xent ya da yüzde 0.4 kadar düştükten sonra varil başına 71.23 dolar civarında yatay seyretti. Kontrat Pazartesi günü yüzde 0.6 yükselerek 71.24 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 8.69 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)