E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol Irak'ın üretim açıklaması ile güçlü yükseldi---

Petrol Irak'ın üretim açıklaması ile güçlü yükseldi

Petrol Irak'ın üretim açıklaması ile güçlü yükseldi
02 Aralık 2019 - 08:34 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Irak'ın üretim kısıntılarının derinleştirilebileceğini işaret etmesinin ardından güçlü yükseldi.

Petrol fiyatları, Irak'ın OPEC + koalisyonunun bu hafta gerçekleştirilecek toplantıda, beklenenin aksine, üretim kısıntılarını derinleştirebileceğini işaret etmesi ve Çin ekonomisinin iyileşme işaretleri göstermesi ile birlikte, Ekim ayından bu yana en büyük haftalık kaybının ardından sıçrama yaptı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, OPEC + koalisyonunun güçlü bir üretim kısıntısına gitmeyeceği beklentileri ile yüzde 5.5 düştükten sonra yüzde 1.9 kadar yükseldi. Ancak Irak Petrol Bakanı Thamir Ghadhan, Pazar günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, günlük 400,000 varil kadar ek üretim kısıntısını kararı alşınabileceğini söyledi. Çin'de imalat sektörü göstergesi Kasım ayında beklenmedik bir şekilde sıçradı ve sektörde faaliyetin toparlanmakta olduğunu işaret etti.

ÇİN'DE CAİXİN İMALAT PMI'I KASIM’DA BEKLENTİLERİ AŞTI

Petrol fiyatları Kasım ayında, Pekin ve Washington'ın, ABD'nin Hong Kong'daki protestocuları destekleyen yasayı geçirmesine rağmen, kısmi ticaret anlaşmasına yakın olduğuna ilişkin işaretlere bağlı olarak üst üste ikinci ayı da kazançla geçti. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Suudi Arabistan bu hafta Viyana'da düzenlenecek toplantıda, muhtemelen Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarına diğer üyelerin üretim kısıntısı anlaşmasına uyum göstermemelerinden doğan farkı artık telafi etmeyeceğini işaret edecek.

Helima Croft başkanlığındaki RBC Capital Markets analistleri, 1 Aralık tarihli notlarında, "Dramatik gelişmeler hariç, dikkatler muhtemelen mevcut üretim kısıntılarına uymaya zorlamak yoluyla petrol piyasasının daha da sıkılaştırılmasında olacak," dedi ve "Ancak OPEC + birliğinde her şey iyi değil. Zira üretim kısıntılarından dolayı meydana gele fiyat artışları, bazı üyelerdeki sosyal sorunların fiyatlar üzerindeki etkilerini gidermeye yetmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 92 sent yükselerek Singapur saati ile 10:54'te varil başına 56.09 dolara çıktı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 5.1 düşerek 55.17 dolardan kapandı. Perşembe günü ABD'nin tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı kapanış olmadı ve tüm işlemler Cuma günü kayda geçirildi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 78 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 61.27 dolara çıktı. Ocak vadeli kontrat Cuma günü yüzde 2.3 düşüşle vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.23 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)