E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol haftayı kayıpla geçmeye yöneldi---

Petrol haftayı kayıpla geçmeye yöneldi

Petrol haftayı kayıpla geçmeye yöneldi
12 Ekim 2018 - 09:23 borsagundem.com

Petrol fiyatları, hisse senetlerindeki sert düşüşün risk varlıklarından çıkışları hızlandırması ile haftayı kayıpla geçmeye yöneldi

Petrol fiyatları, ABD hisse senetlerinde görülen sert satışların, ABD'de petrol stoklarının arttığı bir dönemde, yatırımcıları risk varlıklarından uzaklaşmaya yöneltmesi sonucu, Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta fazla değişmedi ve haftayı yüzde 4'ün üzerinde kayıpla geçmeye hazırlanıyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, yükselen faizler ve ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin endişelerin etkisi ile altı ayı aşkın sürenin en büyük kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Ham petrolden çinkoya, her şey satış dalgasından zarar görürken, altın, güvenli liman olarak, iki yılı aşkın sürenin en güçlü artışını yaptı. Öte yandan, ABD ham petrol stokları beklenenden daha fazla arttı ve yükselişini üçüncü haftaya taşıdı.

Seul'de Yuanta Securities Co. küresel piyasa stratejisti Min Byungkyu, "Petrol için, temel göstergeler tarafına bakmak önemli, zira son düşüş tüm piyasalardaki riskten kaçış havasından kaynaklandı," dedi ve "İran'daki üretim aksaklıklarına ilişkin belirsizlikler halen sürüyor ve piyasada arz darlığı artıyor. Bu nedenle, negatif hava ortadan kalkar kalkmaz, petrol hisse senetlerinden önce toparlanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları, bu ayın başlarında 4 yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra yaklaşık yüzde 7 geriledi. Halen, ABD'nin yaklaşan İran yaptırımlarının OPEC üyesi bu ülkenin ihracatını azaltmaya başlaması ile birlikte, traderlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) potansiyel üretim kayıplarını karşılayıp karşılayamayacağı konusunu merak etmeye devam ediyor.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 34 sent yükselerek, Seul saati ile 12:35'te varil başına 71.31 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 2.20 dolar düşerek 70.97 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 4.1 düştü. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 44 sent yükselerek varil başına 80.70 dolara ulaştı. Kontrat Perşembe günü 2.83 dolar düşerek 80.26 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 4.1 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 9.50 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)