E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlları 70 dolara yaklaştı---

Petrol fiyatlları 70 dolara yaklaştı

Petrol fiyatlları 70 dolara yaklaştı
04 Ocak 2020 - 06:27 borsagundem.com

ABD'nin Bağdat'taki füze saldırısının ardından petrol fiyatları yüzde 4'ten fazla yükseliş kaydetti. Ham petrolün varil fiyatı 70 doların kıyısına kadar geldi. Basra Körfezi'nde faaliyet gösteren şirketler ABD'li çalışanlarını gönderiyor

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD'nin Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi sonrası petrol fiyatları 70 dolara kadar yükseldi. Bölgede faaliyet gösteren petrol şirketleri ise panikte. Şirketler ABD'li çalışanları ülkelerine göndermeye başladı. 

Noel ve yeni yıl tatilinin ardından yüksek hacimli işlemlerin görülmediği Cuma günü, Pentagon'un Süleymani'nin öldürüldüğünü açıklamasının ardından Londra ve New York'ta işlem gören petrol vadelileri yüzde 4'ten fazla bir yükseliş yaşadı.

Bloomberg'in haberine göre bu seviyeler en son Eylül ayında Suudi Arabistan'ın petrol üretim tesislerine düzenlenen saldırıların ardından görülmüştü.

Brent tipi ham petrolün vadeli varil fiyatı, 69,16 dolara çıkarak 17 Eylül'den beri en yüksek seviyesine çıktı.

TSİ 13:00 sularında Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 3,64 yükselişle 68,66 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ABD tipi ham petrolün (WTI) vadeli varil fiyatı ise yüzde 3 yükselişle 63 dolara çıktı.

ABD merkezli borsa şirketi OANDA'dan analist Edward Moya, Reuters haber ajansına gönderdiği e-mailde, "ABD ve İran'ın desteklediği Iraklı milisler arasında gerilimin artacağı beklentisi nedeniyle Orta Doğu'da arz temelli endişelerin yükseldiğini görüyoruz" dedi.

Petrol şirketleri ABD'li çalışanlarını gönderiyor

Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in de öldürüldüğü ABD hava saldırısıyla herhangi bir petrol üretim tesisi ya da yatağı zarar görmemiş olsa da İran ve ABD arasındaki gerilimin yükseleceği endişeleri ile piyasalar panik havasına sürüklendi.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde çalışan, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetim kadrosunda yer alan isimlerden Jason Bordoff, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Bu olay bölgede sismik bir etki yaratacaktır. Bu ABD ve İran arasındaki 'göze göz dişe diş' politikasının nasıl kontrol dışına çıkabileceğinin bir göstergesi. İran'ın cevabı ağır ve ölümcül olacaktır. Bu da enerji altyapısında daha çok saldırının görülmesi anlamına gelecektir" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Reuters, Irak'ın Basra körfezinde yer alan petrol şirketlerinden kaynaklarına dayandırdığı haberinde bu şirketlerin bünyesinde çalışan ABD vatandaşlarını geri gönderdiğini belirtti. (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜLYA ÇİFTCİ04 Ocak 2020 11:18

    Müslüman ülkeler cahilliklerine doymasınlar.iran su mezhepciliği tarih boyunca yapmasa idi müslümanlar hep birlikte hareket etseler idi.ALLAH müslüman ülkelere ne kadar çok yer altı ve yer üstü madenler ve imkanlar vermiş.dünya yı titretir idik.bugun petrol paralarının arap ülkelerinin hepsi batılı devletlerde bunlarda bu paralara o ülkelerde kargaşalıklar çıkartarak hepsine el koymuşlar.bu paraların küçük bir kısmı gelse idi şuanki hükümete bizler ne tanklar ne uçaklar, ne otomibiller vs.vs.yapmaz mı idik.yalnızca bu iktidardan bahis ediyorum.diğerlerlerinden bir şey olmazzzzzzzzz

  • Miroğlu 04 Ocak 2020 14:38

    Vallahi Heläl olsun . Adam diye gezenler Sizin kadar dürüst ve akilli degil. Ama anlayana.