E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol fiyatlarında zayıf seyir gözleniyor---

Petrol fiyatlarında zayıf seyir gözleniyor

Petrol fiyatlarında zayıf seyir gözleniyor
30 Mart 2020 - 09:10 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende Brent petrolde fiyatın 24 $/varil düzeyine yakın seyretmesi ve Dolar endeksinin tekrar güçleniyor olması ön planda.

Yurt içinde Korona virüsüne karşı yeni önlemler açıklandı

Küresel piyasalarda Korona virüsü ve virüse karşı alınan önlemler temel gündem maddesi olmayı sürdürüyor. ABD'de Başkan Trump, tedbirlerin 30 Nisan'a kadar uzatıldığını, virüs kaynaklı ölüm oranının en yüksek seviyesinin muhtemelen iki hafta içinde görüleceğini belirtti. Diğer taraftan ABD'de Mart ayı Michigan tüketici güven endeksi 89,1 ile beklentilerden daha hızlı gerileme kaydetti.

Küresel yatırımcılar ise Korona virüsünün olumsuz etkilerinin göreli uzun sürmesinden endişe ediyor.

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta, devam eden büyük montanlı ekonomik teşvik kararlarıyla yaşanan hızlı toparlanmanın ardından, bu sabah, virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik endişelerle, Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir var. Brent petrol fiyatı Suudi
Arabistan ve Rusya arasında anlaşmazlık nedeniyle arzın güçlü seyredebileceği beklentileri ve talepte yaşanan hızlı gerilemeyle, 23,9 $/varile geriledi. Dolar endeksi, yönünü tekrar yukarı çevirerek,
98,8'e yükselirken, ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi %0,66 düzeylerinde. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi Mart ayı ekonomik güven endeksi takip edilecek.

Yeni haftanın veri takvimi yoğun

Yurt içinde ise ekonomik güven endeksi Mart'ta bir önceki aya göre %5,9 azalarak 91,8 oldu. Sağlık Bakanı Koca, ülkede toplam Korona virüsü vaka sayısının 9.217'ye ulaştığını, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 131, iyileşenlerin sayısının ise 105 olduğunu açıkladı. Diğer taraftan yurt içinde de, virüse karşı alınan önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda yurt dışı uçuşlar tamamen sonlandırılırken, şehirler arası seyahatler de izne tabi oldu. Yurt içinde yarın Şubat ayı dış ticaret dengesi, Çarşamba günü Mart ayı imalat sanayi PMI beklenti endeksi, Cuma günü de Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,49 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda toplam 40 baz puan artışla haftayı %11,30'dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri ise toplam 35 baz puan azalışla %13,08'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 494 baz puan seviyesinden kapattı. BIST100 endeksi Cuma günü %3,7 düşüş gösterdi.

Beklentiler hisse piyasalarına toparlanma getirdi

Geçtiğimiz hafta önemli ölçüde gerileyen dolar endeksi, haftaya yükselişle başlıyor. Cuma günü 1,1150'ye yaklaşan ¬/$ bu sabah 1,1075'lerde. 1,25'e yaklaşan GBP/USD ise 1,2385'lerde. Perşembe gününden bu yana gerileme eğiliminde olan USD/JPY ise 107,7'de. Güney Afrika, Moody's'in kredi notu indirimiyle, başlıca 3 kredi derecelendirme kuruluşunda yatırım yapılabilir seviyenin altına gelirken, rand bu sabah %1,9 değer kaybıyla işlem görüyor. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de satışlar hakim.

Avrupa borsaları Cuma gününü düşüşle kapatırken, haftalık bazda ise Eurostoxx-600 endeksi %6,1, bankacılık endeksi %7,1 değer kazandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)