E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarında 'Orta Doğu' endişesi sürüyor---

Petrol fiyatlarında 'Orta Doğu' endişesi sürüyor

Petrol fiyatlarında 'Orta Doğu' endişesi sürüyor
11 Ekim 2023 - 09:27 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Orta Doğu endişelerinin sürmesiyle yükselişini sürdürüyor.

Petrol fiyatları, İsrail ile Filistinli İslamcı grup Hamas arasındaki çatışmanın yayılabileceği ve Orta Doğu'daki ham petrol arzını etkileyebileceği yönündeki endişelerin devam ettiği bir ortamda bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, brent ham Kuzey Denizi petrolü Aralık vadeli kontrat Ice Futures'ta en son 0,14 USD artışla 87,79 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Muadili Batı Teksas (WTI) petrolü Kasım vadeli kontrat 0,17 USD artışla 86,14 USD/varil seviyesinden satış yaptı.

Avusturalya merkezli ANZ Bank, “İsrail’in kara operasyonuna hazırlanırken Gazze'yi vurmaya devam etmesiyle savaş dördüncü gününe girdi. Ancak bölge ve petrol piyasası için uzun vadeli sonuçlar belirsizliğini koruyor” ifadelerini kullanıyor.

Banka, “Savaşın bölgeler arasında yayılma riski başlıca endişe olmaya devam ediyor” yorumunu yapıyor.

Petrol fiyatları, Hamas'ın hafta sonu İsrail'e yönelik devasa bir saldırı başlatması, 1000'den fazla kişinin ölmesi ve rehin alınmasının ardından bu hafta %4'ten fazla yükseldi.

Medyada çıkan haberlere göre, OPEC üreticisi İran, Hamas operasyonunu övdü ancak katılımı reddetti. CMC Markets analisti Tina Teng bir notta, “İran'ın çatışmaya olası katılımı ve üretimi üzerindeki uluslararası etkisi, petrol piyasası hareketlerini yönlendirmede kilit önem taşıyor” ifadelerini kullanıyor.

ING Bank'taki analistler, “Çatışma İsrail ve Hamas'la sınırlı kalırsa mevcut risk priminin yavaş yavaş azalmasını bekliyoruz. Ancak, özellikle İran'ın müdahalesi durumunda bu durumun daha da tırmanma riski var. Bu senaryoya göre, ABD'nin İran petrolüne daha güçlü yaptırımlar uygulaması, petrol piyasasını 2024 yılına kadar sıkılaştıracaktır” yorumunu yapıyor.

Petrol piyasalarında 1970’ler korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)