E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları jeopolitik olaylara dayanıklı hale geldi---

Petrol fiyatları jeopolitik olaylara dayanıklı hale geldi

Petrol fiyatları jeopolitik olaylara dayanıklı hale geldi
10 Ocak 2020 - 15:39 borsagundem.com

Petrol piyasası son iki yılda istikrarlı devam etti. İran ve ABD arasında gerginlikler arttıkça, yenilenen yaptırımlardan sabotaj tehdidine ve doğrudan savaş tehdidine kadar her gelişme şu soruyu getirdi: petrol fiyatları ne kadar yükselecek?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol fiyatlarının artmasını tarihsel olaylar önemli yer kaplamıştır. Özellikle 1990 Körfez Savaşı'ndan sonra uzun süren bir ralliye yol açtı. Bu durum günümüzde değişmiş gözüküyor.  Brent ham petrol geçen cuma günü ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürülmesinin ardından ani yükselirken, çarşamba günü düşerek eski seviyesine geldi.

Analistlere göre petrol fiyatlarının eski seviyesine geri dönmesi şaşırtmadı. Rallinin kısa süreli gerçekleşeceği bilindiğinden fiyat artışı gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra satışlar arttı.

Yıllarca süren petrol arzı fazlası petrol fiyatlarındaki jeopolitik direnci artırmıştır.

Petrol 70 doları buldu

Pazartesi günü, Brent ham vadeli işlemlerinin fiyatı, üç aydan fazla bir süre içinde en yüksek kapanış olan 68.91 dolardan sonra varil başına 70 dolar oldu. Çarşamba günü piyasalar kapandığında petrol fiyatları %4 düşerek üç haftalık en düşük seviyesini gördü. Kasım Süleyman’ın ölümünün önceki seviyesinin altına inmiş oldu.

Petrol fiyatının geri dönüşünde Süleymani'ye yapılan saldırıdan sonra petrol arzı üzerinde hemen bir etkisi olmaması etkili oldu. Çatışma arttıkça arzın kesintiye uğrayabileceğine dair korkular vardı. En büyük endişe, bölgedeki bir çatışmanın İran'ın dünyanın en önemli petrol bağlantı noktası olan Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına neden olabileceğidir. Basra Körfezi ve Asya pazarlarını birbirine bağlayan ve dünya ham petrolünün tahminen % 40'ının her gün geçtiği boğaz, bir tarafta Umman ve diğer tarafta İran tarafından sınırlanmıştır.

Teksas’da petrol üretiminin artırmasıyla ABD’nin petrol ithalatçısı ülke olmaktan çıkıp ithalatçısı konumuna gelmiştir.

OPEC artan gerilim sonrası arz endişelerini azaltıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yaşar10 Ocak 2020 16:52

    ekonomiler durgunluga gidiyor satacak yer arıyacaklar yakında ama bir bahane bulunça fiyatı şişiriveriyorlar ..bu ekonomilerde mantık aramak çok zor ....