E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrol fiyatında düşüş OPEC toplantısına bağlı---

Petrol fiyatında düşüş OPEC toplantısına bağlı

Petrol fiyatında düşüş OPEC toplantısına bağlı
05 Kasım 2014 - 09:30 borsagundem.com

Beş aydır düşüş trendinde olan petrol fiyatının arz azaltılmadıkça yükselmeyeceğini belirten uzmanlar OPEC toplantısından çıkacak sonucu bekliyor

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ - EREN GÖÇÜK

Haziran ayında 115 dolar seviyesinde olan varil ham petrol fiyatı beş aylık süreçte yüzde 25 değer kaybederek 87 dolar seviyesine geriledi.

Global ekonomideki yavaşlama ve kaya gazının daha yaygın şekilde kullanılmasına rağmen petrol fiyatlarındaki düşüşün altında arz fazlasının yattığı iddia ediliyor.

Başta Irak, Nijerya, Suudi Arabistan ve ABD olmak üzere pek çok ülkenin petrol arzını arttırması sebebiyle haziran ayından sonra petrol fiyatlarında düşüş trendi görülmeye başlanmıştı. 
Uluslararası Enerji Kurumuna göre günlük petrol arzı her yıl artmaya devam ediyor. OPEC ülkelerinde petrol üretimi son iki yılın en yüksek seviyesinde. 

Petrol arzındaki artışlar şöyle:

Libya bu yıl günlük petrol arzını 200 bin varilden 900 bin varile çıkarttı. ABD’nin ise günlük ortalama 7,5 milyon varil olan ham petrol üretimini gelecek yıl 8 milyon varile çıkartması bekleniyor. 

Uluslararası Enerji Kurumu’nun verilerine göre dünyadaki günlük petrol talebi 700 bin varil seviyesinde. 

Talebin kat kat üzerinde arz yapılması sebebiyle uzmanlar petrol fiyatlarında düşüşün önüne geçilmesi için üretimin azaltılması gerektiğini savunuyorlar. Ancak bu ihtimale tek yanaşan ülke Libya. Libyalı yetkililer petrol fiyatlarının düşen trendini frenlemek için azı kısacaklarını belirtmelerine rağmen diğer OPEC ülkelerinin bu kararı destekleyip desteklemeyeceği bilinmiyor. 

Fakat pek çok enerji sektörü çalışanına göre Libya’nın petrol arzını kısması fiyatlarda yaşanan düşüşü durduramayacak. Çünkü başta ABD olmak üzere pek çok ülke petrol arzını arttırdığı müddetçe Libya’nın yapacağı kısıntının etkili olması mümkün değil. 

Uzmanlar ayrıca başta Nijerya ve Irak olmak üzere borç oranı yüksek ülkelerin arzı kısmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Piyasalarda ise gözler OPEC’in 27 kasımda yapacağı toplantıya çevrildi. Uzmanlar toplantıdan çıkacak petrol arzıyla ilgili bir kararın petrol fiyatlarının geleceğini şekillendireceğini belirtiyorlar.

Petrol fiyatındaki düşüşten en çok faydalanan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Cari açığının yüzde doksanı enerji ithalatından kaynaklanan Türkiye’de petrol harcamaları en büyük gider kalemi olarak dikkat çekiyor.

Geçmişte hükümet yetkililerince yapılan açıklamada petrol fiyatındaki 10 dolarlık gerilemenin Türkiye’nin cari açığını dört milyar dolar düşürdüğü belirtilmişti.

Uzmanlar petrol fiyatlarında 80 dolar seviyesenin 2015 yılında geçerli olması durumunda cari açığın GSMH'ya oranında ve enflasyonda gözle görülür düşüşler yaşanmasını bekliyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)