E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatı kritik seviyeye geriledi---

Petrol fiyatı kritik seviyeye geriledi

Petrol fiyatı kritik seviyeye geriledi
04 Ağustos 2022 - 09:50 borsagundem.com

Petrol fiyatları talep görünümünün zayıflamasıyla birlikte Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından önceki seviyelerine döndü.


Petrol fiyatları, dün açıklanan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) stok verilerinin zayıf talebe işaret etmesiyle birkaç ayın dip seviyesine düştükten sonra tekrar beliren arz endişeleriyle bugün kısmen toparlandı.

ABD ham petrol ve benzin stok verilerinin dün beklentilerin üzerinde artış göstermesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile birlikte hareket eden ülkelerin oluşturduğu OPEC+’nın eylülde üretimi günlük 100 bin varil artıracağını bildirmesi petrol fiyatlarını dalgalandırdı.

Petrolün talep görünümü ise ABD ve Avrupa’da artan ekonomik çöküş korkuları, yükselen piyasa ekonomilerindeki borç sıkıntısı ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de katı bir COVID-19 politikasıyla gölgelenmeye devam etti.

Öte yandan bugün, Caspian Pipeline Consortium’un (CPC) Kazakistan’ın Hazar Denizi’ndeki petrol rezervlerini Rusya’nın Karadeniz’deki Novorossiisk limanına bağlayan boru hattında tedarikin düştüğünü bildirmesi ile kısmen toparlandı.

Petroldeki zayıf görünümün devam etmesiyle birlikte Brent Petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna savaşı öncesi seviyeyi görmüş oldu. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 96,6 dolara düşerken ABD hafif ham petrolü de yüzde 90,6 dolara geriledi.

PETROLDE KRİTİK SEVİYELER

Reuters’ın aktardığına göre, finansal hizmetler şirketi CMC Markets analisti Leon Li konu ile ilgili değerlendirmesinde “Küresel enerji piyasası hala arz sıkıntısıyla karşı karşıya” değerlendirmesinde bulundu. Li Batı Teksas ham petrolünün varil başına 90 ila 100 dolar arasında salınmasının muhtemel olduğunu belirtti.

OANDA kıdemli analisti Edward Moya ise konu ile ilgili kaleme aldığı bilgilendirme notunda, “Görünüşe göre OPEC+ üretimi artırma çağrılarına direniyor çünkü talep görünümü düşmeye devam ediyor. Dünya devam eden küresel enerji kriziyle mücadele ediyor ve OPEC+’dan herhangi bir yardım almayacak” ifdelerine yer verdi.

Moya son olarak, “Petrol piyasası kısa vadede sıkı kalmaya devam edecek ve bu da sınırlı bir düşüş göreceğimiz anlamına geliyor. Ham petrol fiyatları ekonomik yavaşlama hızlanırken bile 100 dolar varil seviyesine geri dönecek” dedi.

Petrolde OPEC+ etkisi

 

Bakır fiyatları arttı, demir cevheri düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi04 Ağustos 2022 16:47

    Ne güzel memleket ya . Petrol üreten bir ülke , üretimi bilmem kaçbin varil arttıracağını bildiriyor ,fiyatlar aşağıya veya yukarıya. Petrol çıkan toprağı var, şansa bak , sallıyor habire

  • Mucise Reis : )04 Ağustos 2022 16:24

    80-90 usd arası yazmıştım 1 ay kadar oluyor.. usd değerlenecek diye yazmıştım globalde ilk FED kararı çıkar çıkmaz. ABD usd değerlenirken, hem fazla petrol, hemde daha ucuz fiyattan daralan dünyadan enerjı alabiliyor. ABD çok bencil ama akıllı oynuyor.

  • kenan04 Ağustos 2022 13:02

    elektrikli araçlar piyasaya çıkınca, bir dolu şarjı, 3000 tl ye yaparsınız :D 

  • Pala04 Ağustos 2022 11:59

    Sonbaharda petrol 80 dolar olur. Avrupa nükleer santral ve elektrikli otomobillere yüklenecek, benzine ve petrole ihtiyaç azalacak. Küresel ısınmanın ilaci da zaten bu, sağolsun putin bu süreci hızlandırdı. Dünya petrol zengini rus, arap lardan kurtulacak