E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşünü sürdürecek mi?---

Petrol düşüşünü sürdürecek mi?

Petrol düşüşünü sürdürecek mi?
23 Aralık 2019 - 09:31 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Kuveyt'in Suudi Arabistan ile sınır bölgesinde petrol üretimi anlaşmasını yenileyeceğini işaret etmesi ile düşüşünü sürdürdü. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda haftanın ilk iş gününde 65,68 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 66,68 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 65,92 dolardan tamamladı. Brent petrolün varili saat 09.06 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,36 azalışla 65,68 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 60,13 dolardan alıcı buldu.

Petrol sahası hizmeti şirketi Baker Hughes'un yayımladığı haftalık verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı 14-20 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 18 adet artarak 685'e yükseldi.

Uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile ticaret anlaşmasına yönelik olumlu açıklamalarının, petrol fiyatlarının gerilemesini engellediğini belirtiyor.

Brent petrolde teknik olarak 65,95 ile 66,04 dolar aralığının direnç, 65,86 ile 65,77 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği kaydediliyor.

Petrol fiyatları, üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, Kuveyt'in Suudi Arabistan ile sınır bölgesinde petrol üretimine ilişkin anlaşmayı yenileyeceğini işaret etmesi ve ABD'de kaya petrolü üreticilerinin sondaj faaliyetlerini artırmasının ardından kayıplarını sürdürdü.

Şubat vadeli petrol kontratı New York'ta, Cuma günü yüzde 1.2 geriledikten sonra yüzde 0.5 düştü. Kuveyt ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıktan dolayı en az dört yıldır kapalı olan ortak tarafsız bölgede günlük 500,000 varil üretim gerçekleşebilir. Baker Hughes Co.'nun verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kulesi sayısında geçen hafta yaklaşık 2 yılın en büyük artışı gerçekleşti.

Ham petrol fiyatları bu ay, ABD ve Çin'in kısmi ticaret anlaşması konusunda mutabakata varması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını daha da artırma kararı almalarının etkisi ile yaklaşık yüzde 9 yükseldi. Cuma günü açıklanan verilere göre, hedge fonları, 17 Aralık haftasında, petrol fiyatlarındaki artışın etkisi ile, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını yedi ayın en yüksek seviyesine yükseltti.

AxiTrader piyasa sratejisti Stephen Innes, "Petrol fiyatları ABD-Çin ticaret görüşmelerinden kaynaklanan olumlu gelişmelerden faydalanmaya devam ediyor," dedi ve "İlk çeyrekteki mevsimsel talep yavaşlaması mevcut yukarı beklenti için bir sorun olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent düşerek Singapur saati ile 13:44'te varil başına 60.15 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 74 sent düşerek 60.44 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, 26 sent ya da yüzde 0.4 kayıpla varil başına 65.88 dolara düştü. Kontrat Cuma günü 40 sent düşerek 66.14 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.72 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)