E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz riskiyle değer kaybetti---

Petrol arz riskiyle değer kaybetti

Petrol arz riskiyle değer kaybetti
24 Ocak 2019 - 10:09 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ekonomi ve arz yönelik risklerin Venezuela olayını gölgelemesi ile varil başına 53 doların altına indi

Petrol fiyatları, küresel ekonominin karanlıklaşan görünümü ve ABD'de stokların arttığına ilişkin işaretlerin ABD'nin OPEC üyesi Venezuela'ya petrol yaptırımı getirebileceği riskine ağır basmasının ardından varil başına 53 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.7 düştükten sonra biraz daha geriledi. ABD hükümetinin uzayan kapalılık hali, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi danışmanına göre, 2019 yılının ilk çeyreğinde ABD ekonomik büyümesini düşürebilir. Öte yandan, ABD'de özel sektör verilerine göre, petrol stokları geçen hafta yükseldi. Perşembe günü açıklanacak resmi stok verilerinin ise son sekiz haftada yedinci haftalık düşüşü göstermesi bekleniyor.

Artan arza ilişkin işaretler ve daha zayıf ekonomik büyüme, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını piyasayı dengeleyeceği iyimserliği ile 2001'den bu yana en iyi yıl başlangıcı gerçekleştirmesinin ardından fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor. Yatırımcılar ayrıca ABD'nin Venezuela petrolüne olası yaptırımlarını da izliyor. Böyle bir adım, Körfez Sahili rafinerilerini, alternatif arz kaynakları bulmak zorunda kalacak olmalarından dolayı olumsuz etkileyecek.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Aşırı arz endişelerini artıran stok verileri ham petrol piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen, hem yukarı hem aşağı yönlü haberlerin aşağı ya da yukarı baskıyı devam ettirecek denli güçlü olmamasından dolayı, 50'li dolarların alt seviyelerine yakın dar bir banta kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent düşerek, Tokyo saati ile 12:53'te varil başına 52.41 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 39 sent düşerek 52.62 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 24 sent düşerek varil başına 60.90 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 36 sent kayıpla 61.14 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.49 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)