E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol arz endişeleri devam ederken yükseliyor---

Petrol arz endişeleri devam ederken yükseliyor

Petrol arz endişeleri devam ederken yükseliyor
07 Nisan 2022 - 10:29 borsagundem.com

IEA acil durum rezervlerinden piyasaya petrol arz etme hamlesi, arz tarafında aksaklık olacağına dair süregelen endişeleri dengeleyemedi. Ham petrol fiyatları, bahsi edilen duruma bağlı olarak bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent tipi ham Kuzey Denizi petrolü Haziran ayı vadeli kontrat bugün en son 1,72 USD artışla 102,79 USD/varil seviyesinde görülürken, Batı Teksas (WTI) petrolü Mayıs vadeli kontrat ise 1,51 USD yükselişle 97,74 USD/varil seviyesinden el değiştirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Çarşamba günü (dün) geç saatlerde, "IEA, 120 milyon varillik toplu petrol stoku salımıyla ilerliyor" şeklinde bir açıklama yaptı.

Birol, buna ABD'nin stratejik petrol rezervinden elde ettiği toplam kazancın bir parçası olarak katkıda bulunduğu 60 milyon varil dahil olduğunu kaydetti ve "Belirli katkılarla ilgili daha fazla ayrıntı yakında kamuoyuna açıklanacak" şeklinde bilgi paylaştı.

ANZ Bank analistleri paylaştıkları bir notta Birol'ün açıklamasını, "Bu, daha fazla arz kesintisi korkusunu hafifletti" sözleri ile yorumluyor.

Ancak Fatih Birol'un Rusya'nın petrol üretiminin bu ay dörtte bir oranında düşmesini ve küresel piyasada günde 3 milyon varillik "büyük bir boşluk" bırakması ihtimali de ANZ analistlerinin notunda yer alan bir diğer konu olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, İran petrolünün boşluğu doldurmaya yardımcı olma olasılığı da azalıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran nükleer müzakerelerinde gerçekte bir anlaşmaya varma konusunda aşırı iyimser bir pozisyonda olmadığını açıkladı.

Washington ve Tahran, nükleer programı sırasında uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili tartışmalara kilitlenmiş bulunuyor.

Brent petrolün varil fiyatı 101,81 dolara geriledi

 

Çin'e artık Rus petrolü gelmeyecek

 

Aramco, petrole zam yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)