E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD stoklarındaki sürpriz düşüş ile yükselişini sürdürdü---

Petrol ABD stoklarındaki sürpriz düşüş ile yükselişini sürdürdü

Petrol ABD stoklarındaki sürpriz düşüş ile yükselişini sürdürdü
17 Nisan 2019 - 11:43 borsagundem.com

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüşün etkisiyle beş ayın zirvesine doğru yükseldi

Petrol fiyatları, özel sektör rakamlarına göre ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşmesi ve bu durumun sıkılaşmakta olan küresel petrol piyasası görünümüne katkıda bulunmasının ardından beş ayın zirvesine doğru yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1 değer kazandıktan sonra yüzde 0.8 kadar daha yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) rakamlarına göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.1 milyon varil düştü. Eğer Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bu düşüşü teyit ederse, bu son dört haftadaki ilk düşüş olacak ve analistlerin stokların yükseleceği yolundaki tahminleri ile tezat oluşturacak. Çin'in ilk çeyrek büyümesi beklenenden yüksek çıktı ve bu durum ham petrolün yukarı yönlü hareketini destekledi.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısması ve ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırım uygulamasının arzı daha da sıkılaştırmasının etkisi ile bu yıl üç hafta dışında tüm haftalarda yukarı yönde hareket etti. Üretim kısıntıları çok başarılı gitti ve bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın sıklıkla şikayet ettiği petrol fiyatlarında çok fazla yükseliş olabileceği beklentilerini güçlendirdi.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Petrol fiyatları, yılın bu döneminde genellikle yükselme eğilimi gösteren ABD stoklarındaki beklenmedik düşüşe reaksiyon verdi," dedi ve "Bu durum muhtemelen ABD'nin güçlü petrol ihracatını yansıtıyor. Öte yandan, ABD Başkanı Trump, fiyatların yükselmeye devam etmesi durumunda, muhtemelen OPEC'e fiyatları kontrol altına alma çağrısında bulunacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 45 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Londra saati ile 07:38'de varil başına 64.50 dolara çıktı. Kontrat erken saatlerde 53 sent kadar yükseldi ve Salı günü 65 sent yükselişle 64.05 dolardan kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 72.01 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü 54 sent değer kazanarak 71.72 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.40 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)