E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol ABD-S. Arabistan gerilimi ile o seviye civarında tutundu---

Petrol ABD-S. Arabistan gerilimi ile o seviye civarında tutundu

Petrol ABD-S. Arabistan gerilimi ile o seviye civarında tutundu
16 Ekim 2018 - 08:40 borsagundem.com

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimi değerlendirmeleri ile birlikte 72 dolar civarında tutundu

Petrol fiyatları, traderların dikkatlerini rejime yönelik eleştirileri ile tanınan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının iki ülke arasındaki ilişkileri kötüleştirme riski taşımasından dolayı dikkatlerini ABD-Suudi Arabistan gerilimine çevirmeleri ile birlikte varil başına 72 dolar civarında tutundu.

Ham petrol fiyatları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan, durumun jeopolitik bir kriz çıkarma riski taşımasından dolayı, Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasına yönelik iç soruşturma başlattı. Öte yandan, ABD'nin Suudi yatırım konferansına katılma durumu, sponsorlar ve katılımcıların çekilmesinin ardından belirsizliğini koruyor. ABD Başkanı Donald Trump ise, Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması ve olası cinayetin ardında "haydut katillerin" olabileceği fikrini ortaya attı.

Ham petrol fiyatları, birçok yatırımcının Riyad yönetiminin Washington Post köşe yazarı Kaşıkçı'nın kaybolması ile ilgili yaptırımlarla karşılaşırsa buna misillemede bulunacağını açıklamasını Suudi Arabistan'ın petrolü silah olarak kullanabileceği şeklinde örtülü bir tehdit olarak değerlendirmesi ile birlikte yükseldi. Bu durum, Suudi Arabistan'ın ABD ile ilişkilerini olumsuz etkiliyor. Buna bağlı olarak, Goldman Sachs Group Inc., 4 Kasım'da başlayacak olan ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yanında, Suudi Arabistan'ı da siyasi riskler listesine eklediğini açıkladı.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Piyasa, traderların Suudi-ABD gerilimindeki gelişmeleri izlemeleri ile birlikte bugün sakin," dedi ve "Şimdi piyasa ABD yaptırımlarının İran üzerindeki etkisi ve petrol alıcılarının bu ülkeden ithalattan vazgeçme olasılığını görmek için bekle-gör durumuna geçiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent yükselerek varil başına 72.04 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 10:44'te 71.93 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 44 sent yükselerek 71.78 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.4 yükselerek varil başına 81.08 dolara ulaştı. Fiyatlar Pazartesi günü yüzde 0.4 yükselerek 80.78 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 9.30 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)