E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 70 doların üzerine yerleşti---

Petrol 70 doların üzerine yerleşti

Petrol 70 doların üzerine yerleşti
04 Haziran 2021 - 17:10 borsagundem.com

“Brent petrolün varili artık 70 doların üzerinde tutunacak güce sahip” diyen uzmanlar, Asya’da zayıflayan talebe, İran endişelerine ve OPEC+ kesintilerine rağmen talebin fiyatları iki yılın zirvesine çıkardığını belirtiyor

Petrol piyasaları, gelişmiş dünyadaki rekor faaliyet büyümeleri ve pandemide ötelenen talebin yeniden açılmalarla pazara eklenmesiyle son 6 ayda, iki yılın zirvesine, yüzde 50 oranında yükselişle yerleşti.

Uzmanlara göre Brent petrolün varili artık 70 doların üzerinde tutunacak güce sahip.

Petrol üreticilerinin arz musluklarını kademeli olarak açması, Asya pazarındaki zayıf talep ve nükleer anlaşmada uzlaşma sağlanırsa pazara dönecek İran petrol arzı endişesi bile Brent ve WTI varil fiyatlarındaki güçlü seyri ‘şimdilik’ etkilemiyor.

Dünya’dan Hilal Sarı haberine göre, petrol stoklarının da beklenenden hızlı tükendiği ABD’de beklentinin altında gelen tarım dışı istihdam verisi sonrası dolardaki zayıflamayla birlikte, Brent TSİ 16.50 itibarıyla 72,17 dolara kadar yükselirken, WTI 70 dolar/varilin hemen altında işlem gördü.

İRAN, ENDİŞE YARATMIYOR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri (OPEC+) Genel Sekreteri Mohammad Barkindo salı günü yaptığı açıklamada arz kesintilerini kademeli olarak azaltma planının sürdürüleceğini teyit etti. İttifak nisan başında 7 milyon varilin üzerinde olan arz kesintisini 6 milyon varile kadar düşürdü kademeli olarak ve nisanda alınan kesinti kararları temmuzda da uygulanmaya devam edecek. Mayıs-temmuz döneminde pazara 2,1 milyon varil/gün arz geri dönüyor. Suudi Arabistan’ın 1 milyon varil gönüllü kesintisi de sürüyor. Barkindo açıklamasında İran arzındaki yükselişin piyasa için endişe yaratmadığını da söyledi.

Reuters enerji yazarı Clyde Russel ise fiyatlardaki yükselişin en büyük petrol tüketicisi olan Asya bölgesindeki zayıf taleple çeliştiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

Petrol vadelilerinde görülen iyimserlik Asya pazarındaki mevcut durumla tam örtüşmüyor - Asya’da fiziksel petrole talep cansız ve taşıma bedelleri bölgenin pandemiyi kontrol altına almakta zorlandığına işaret ediyor. Rafineri kâr marjları da düşüşte.

Refinitiv verilerine göre Asya’nın Mayıs ayı petrol ithalatı Nisan’daki 24,54 milyon varil/gün’den 23,07 milyon varil/gün düzeyine geriledi. Bölgede talebi artan tek büyük ülkenin Nisan’daki 9,68 milyon varil/gün ithalatını Mayıs’ta 10,3 milyon varile yükselttiği tahmin edilen Çin olduğu belirtiliyor.

BEKLENTİLER

Commerzbank’ göre, petrol fiyatları talebin çok güçlü yükseliş kaydetmekte olduğuna ilişkin bariz işaretleri kuyruk rüzgârı yaptı.

PVM petrol brokeri Stephen Brennock da, “Yaz ayları ve küresel ekonomideki yeniden açılmalar ikinci yarıdaki petrol talebini yükseltecek” derken, bir süredir ayağını sürüyen Brent petrolün görünen o ki 70 doların üzerine yerleştiğini söyledi.

ABD ve AB gibi aşılamanın hızlı gittiği bölgelerde talep artarken, Brezilya ve Hindistan gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerde hala yüksek seyreden vaka sayıları petrol piyasalarındaki aşağı yönlü hareket unsurları olmaya devam edecek.

Ayrıca Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes verilerine göre, Ağustos 2020’de dip yapan ABD kayagazı petrol kuyularının sayısındaki artışın da şubattan bu yana yavaşladığı ve şu anda yaşanan rallide bunun da etkili olduğu belirtiliyor.

Petrol fiyatları 2 yılın zirvesine yaklaştı

Petrol fiyatlarında yükseliş beklentisi

Altın, istihdam verisinden destek buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)