E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 3 ayın zirvesinde---

Petrol 3 ayın zirvesinde

Petrol 3 ayın zirvesinde
20 Şubat 2019 - 10:28 borsagundem.com

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısının etkisi ile 3 ayın en yüksek seviyesi yakınında tutundu

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısı ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin iyimser beklentiler ile birlikte üç ayın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, 11 Şubat'tan bu yana yüzde 7 civarında yükseldikten sonra yatay seyretti. Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Suudi Arabistan Ocak ayında taahhüt ettiğinden daha fazla üretim kısıntısına gitti, ancak OPEC+ koalisyonunun 21 üyesinden sadece 10'u küresel arz bolluğunu gidermeyi amaçlayan anlaşmada taahhüt ettikleri miktara uymadı. ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakereleri Salı günü yeniden başladı. ABD, anlaşma sağlanamaması durumunda, 1 Mart'ta Çin ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamaya başlayacak.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları, ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışın etkisi ile, geçen ay yeni bir arz kısıntısı anlaşmasına gitti ve bu durum petrol fiyatlarının bu yıl yüzde 24 artmasına yardımcı oldu. Rusya taahhüt ettiği kısıntı miktarının gerisinde kalan ülkeler arasında olmasına karşın, Moskova'nın piyasaya istikrar kazandırma konusunda Riyad ile işbirliğine devam etme istekliliği kazançlara destek sağladı.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Petroldeki ralli temel olarak, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarından ve özellikle Suudi Arabistan'ın fiyatları yükseltme konusundaki kararlılığından destek buluyor," dedi ve "ABD ile Çin'in ticaret anlaşmazlığını çözebilecekleri konusunda artan bir iyimserlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Çarşamba günü vadesi dolacak Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, değişmeyerek, Singapur saati ile 12:47'de varil başına 56.09 dolarda kaldı. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 değer kazanarak 19 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı 2 sent düşerek 56.43 dolara geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent düşerek varil başına 66.25 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 5 sent düşerek 66.45 dolardan kapandı ve beş gün süren rallisini sonlandırdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 9.81 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)