E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 2008'den beri en kötü haftalık düşüşünde---

Petrol 2008'den beri en kötü haftalık düşüşünde

Petrol 2008'den beri en kötü haftalık düşüşünde
13 Mart 2020 - 11:41 borsagundem.com

Petrol fiyatları, arz-talep şokunun etkisi ile 2008 finans krizinden bu yana en kötü haftalık performansını gerçekleştirmeye yöneldi

Petrol fiyatları, daha önce görülmemiş arz-talep şokunun azalma işaretleri göstermemesinden dolayı 2008'den beri en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları Cuma günü, ABD endeks vadeli kontratlarındaki hareketleri takip ederek kaybını geri aldı ve yükseldi. Öte yandan, ABD'nin misillemede bulunarak Irak'lı militanlara saldırı düzenlemesi de destek sağlamış olabilir. Fiyatlar, koronavirüsün talebi daraltması ve Wall Street'in Perşembe günü 1987'den beri en sert düşüşünü gerçekleştirmesi ile birlikte halen bu hafta yüzde 22 aşağıda.

Dağılan OPEC + koalisyonu arasındaki anlaşmazlık, Rus petrol üreticilerin gelecek ay üretimi artıracaklarını kaydetmesi ve Kremlin'in Suudi Arabistan'la görüşme planlarının olmadığını açıklamasının ardından daha da sertleşmiş görünüyor. Suudi Arabistan hafta başında yaptığı açıklamada, üretimi Nisan ayında yüzde 25'ten fazla artıracağını duyurmuştu.

Altın da küresel düşüşe katıldı

Piyasaya gelen yeni arzla birlikte talepteki azalma, ABD'de kaya petrolü sektöründe büyük çaplı bir sarsıntı tehdidi getiriyor ve söz konusu durum bazı OPEC üreticilerinde hükümetlerde istikrarsızlığa yol açabilir. Son gelişmeler petrol volatilitesinin rekor seviyelere çıkmasını sağladı ve Brent petrolünde, fiyatların 12 ay vadeli kontratların fiyatının 10 dolar üzerine çıkması ile birlikte  süpercontango denen durumun ortaya çıkmasına yol açtı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Karşı karşıya bulunduğumuz arz-talep şokunun neredeyse hemen başlaması bekleniyor," dedi ve "Piyasa hala yılın ilerleyen dönemlerinde teşviklere bağlı bir toparlanma bekliyor. Bu nedenle eğrinin uzun vadeli kısmı iyi tutunuyor" değerlensirmesinde bulundu.

Avrupa'da açığa satış yasaklandı borsalar yüzde 4 yükseldi

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 2.4 yükselerek Singapur saati ile 13:29'da varil başına 32.36 dolara ulaştı. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 3.7 kadar düştü. Kontrat Perşembe günü yüzde 4.5 düştü.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.7 yükselerek varil başına 33.78 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 7.2 ve bu hafta yüzde 25 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 1.16 dolar primli işlem gördü. Bu fark 2016 sonlarından bu yana en düşük seviyesine indi.

Asya borsaları da sert düştü! Piyasalarda korku ve panik havası

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)