E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 2 yılın en büyük haftalık kazancına yöneldi---

Petrol 2 yılın en büyük haftalık kazancına yöneldi

Petrol 2 yılın en büyük haftalık kazancına yöneldi
11 Ocak 2019 - 10:29 borsagundem.com

Petrol fiyatları, OPEC beklentileri ve ABD-Çin görüşmelerine ilişkin iyimserlikle haftayı kazançla geçmeye yöneldi

Petrol fiyatları, OPEC'in arz bolluğunu gidermeyi başaracağına ve ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin azalacağına ilişkin umutların artması ile birlikte 2 yılı aşkın sürenin en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Suudi Arabistan'ın liderliğini yaptığı üretici koalisyonunun piyasayı dengede tutacağını taahhüt etmesi ile birlikte bu hafta yüzde 9.5 yükseldi. Ancak fiyatlar halen, Noel arefesinden bu yana görülen yükselişin petrolü tekrar boğa piyasasına döndürmesine karşın Ekim ayındaki zirvelerinin yaklaşık yüzde 30 altında. Bu durum, yatırımcıların grubun arzı yeterince düşüreceği ve talebin güçlü kalacağı konusunda daha fazla işarete ihtiyacı olduğunu işaret ediyor.

Ham petrolün önümüzdeki haftalarda yönünü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının 2019 yılının ilk altı ayı için taahhüt ettikleri üretim kısıntılarına uyup uymamaları belirleyebilir. Ayrıca dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonucu da önemli olacak. Bu ülkeler arasında anlaşmaya varılması, küresel büyümeyi destekler ve bu da petrol talebini artırır.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Petrol, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarının piyasada açık bir şekilde uygulanması konusundaki kararlılığından dolayı oldukça güçlü bir ralli yaptı," dedi ve "Ancak ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri küresel finans ve petrol piyasalarında belirsizliği biraz artırıyor ve bu da kısa vadede fiyatlarda düzeltmelere yol açabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Singapur saati ile 13:05'te varil başına 52.51 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 0.4 yükseldi ve çıkışını dokuzuncu güne taşıyarak dokuz yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleşitirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent düşerek varil başına 61.52 dolara geriledi. Kontrat, önceki hafta yüzde 9.3 ile iki yılın en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra bu hafta yüzde 7.8 daha tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.72 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)