E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPetkim'in net kârı beklentilerin üzerinde---

Petkim'in net kârı beklentilerin üzerinde

Petkim'in net kârı beklentilerin üzerinde
07 Mayıs 2021 - 15:24 borsagundem.com

Petkim'in 2021 yılının ilk çeyreğinde net dönem kârı 884 milyon TL ile ortalama piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı da yüzde 92'ye çıktı

2021'in birinci çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Petkim, toplam arzın küresel ölçekte daralma trendine girdiği pandemi döneminde üretimini kesintisiz sürdürerek kapasite kullanım oranını arttırdı.
Global üretimde yaşanan zorlu sürece rağmen, Petkim'de kapasite kullanımı yüzde 92'yi buldu.

Petkim'in 2021 yılının ilk çeyreğinde net kârı piyasa beklentilerini aştı. Şirket ilk çeyrekte 884 milyon TL net kâr açıkladı. Bir önceki çeyreğe göre net kâr %33,34 artış gösterirken, geçen yılın aynı çeyreğinde 13.1 milyon TL net zarar açıklanmıştı.

Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 oranında artarak 5,03 milyar TL'ye yükselirken, maliyetler ise yüzde 48,9 oranında yükseldi.

Buna bağlı olarak brüt kâr 205mn TL'den 1,22 milyar TL'ye ulaştı. Operasyonel giderler ise aynı dönemde bir önceki yılki seviyesini korurken, diğer faaliyetlerden ilk çeyrekte 95,3 milyon TL gelir kaydedildi.

Böylece faaliyet kârı 2020 ilk çeyreğindeki 132,8 milyon TL'den 1,18 milyar TL'ye yükseldi. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2021'de 10,6mn TL gelir kaydedilirken, aynı dönemde 48,3 milyon TL net finansman gideri kaydedildi.

Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye'nin iştiraki Petkim, etkisi devam eden pandemi sürecine rağmen, 2021'in ilk çeyreğinde de finansal performansını yükseltmeyi başardı. Global üretimde ve küresel tedarik zincirinde yaşanan aksamalara karşın üretimini aralıksız sürdüren Petkim, iç piyasanın ihtiyacı olan ürünleri tedarik etti. İlk üç ayda toplam cirosu 5 milyar TL'ye ulaşan şirketin satışları içinde iç piyasanın payı yüzde 66 seviyesinde gerçekleşti.

KAPASİTE KULLANIM ORANI YÜZDE 92'LERİ BULDU

2021 yılının ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Petkim, pandemi koşullarında sürdürdüğü kârlılık artışının yanı sıra küresel üretimin azaldığı bir ortamda ulaştığı kapasite kullanım rakamlarıyla da dikkat çekici bir performansa imza attı. Hammadde sıkıntısı nedeniyle pek çok petrokimya oyuncusunun üretimini kısıtladığı, hatta durdurduğu bir dönemde Petkim'in kapasite kullanım oranı yüzde 92'yi buldu. Petkim'in bu başarısında, yaptığı ilave yatırımlarla sağlanan operasyonel verimlilik artışı ve finansal araçların akılcı kullanımının yanı sıra STAR Rafineri ile gerçekleştirilen entegre üretimin büyük etkisi oldu.

Dijital teknolojileri üretim süreçlerine başarıyla adapte ederek hammadde ve temel üretim girdilerinde yüksek verimlilik artışıyla çalışan STAR Rafineri, bu dönemde tam kapasiteyle faaliyetini sürdürerek Petkim'in ihtiyacı olan naftayı yüksek kalitede ve düzenli olarak sağladı. Pandemi dönemi boyunca, planlanan satış hedeflerini gerçekleştirmeyi başaran ve etkin işletme sermayesi yönetimiyle bütçe hedefleriyle uyumlu gelişimini sürdüren Petkim, 2021 yılının ilk üç ayında 892 milyon TL'lik net kâra ulaştı.

FAVÖK RAKAMLARINDA BİR ÖNCEKİ ÇEYREĞE GÖRE YÜZDE 56 ARTIŞ SAĞLANDI

2021 ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, pandemi döneminde ihtiyacı artan tıbbi malzeme ve hijyenik ürünlerde kullanılan hammaddelerin üretimine yoğunlaşarak önceliği yurtiçi talebin karşılanmasına verdiklerini ve Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olarak bu dönemde yurt içi sanayicilerin taleplerini kesintisiz olarak karşıladıklarını belirtti. Tedarik zincirinde dünya genelinde yaşanan sıkıntılara rağmen üretimlerini aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan Anar Mammadov ayrıca şunalrı söyledi: 

Petkim olarak, bu zorlu süreçte global piyasalarda yaşanan fiyat dalgalanmalarını etkin bir şekilde yöneterek sağladığımız avantajları operasyonlarımıza yansıttık. Global ölçekte hammadde fiyatlarının ürün fiyatlarındaki artışın gerisinde kalması da bu süreçte etkili oldu.

Yılın ilk çeyreğinde başarılı bir finansal performans sergilediklerini ifade eden Anar Mammadov, "FAVÖK (operasyonel kâr) rakamlarımız TL bazda bir önceki çeyreğe göre yüzde 56 artış gösterdi. Zor bir süreçte elde edilen bu performansımızda, inovatif çözümlerle operasyonel verimliliğin yükseltilmesinin büyük etkisi oldu. Fabrikalarımızda verimliliğin artması için yaptığımız ilave yatırımların tutarı 131 milyon TL'yi buldu. Finansal sürdürülebilirliği destekleme hedefiyle borç ödemelerimizi önceliklendirerek, bu dönemde gerçekleştirdiğimiz 478 milyon TL'lik net finansal ödemeyle de güçlü finansal yapımızı ortaya koyduk" ifadelerini kullandı. 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk 3 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 20,04
En Yüksek: 20,32
En Düşük: 19,65
Değişim 0,86 %
FK: 6,87
PD / DD: 0,99
İşlem Hacmi 1.288.915.059
Toplam Adet: 64.429.588
Ağırlıklı Ort.: 20,01
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eksper07 Mayıs 2021 19:50

    Cem Okullu daha önce Dohol’de ayni hareketi yaptı şimdide Petkim’de K.Y.lar dikkatli olmalı,Sağlıklı günler dilerim.

  • Hissedar07 Mayıs 2021 18:41

    Küçük hissedarla bir şey vermezseniz,4 yıldır birşey yok,tabi sabri tükenen küçükler satınca Petkim size kaldı ve kara gectiniz

  • Helal07 Mayıs 2021 18:05

    Okullunun olduğu yerde grafik bilanço kayınço enişte kırdı düştü dük oldu sok dedi efendim gel bir bak dedi ördek vak vak dedi kelebek formasyonu davul tozu çam kozalağı vs vs işlemez herifde para var alayınızı çizer kim gibi ? Bofa gibi hergün bisti çiziyor

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Mayıs 2021 17:27

    Millet tavan tavan bekler iken cem okullu milleti tabana yapıştırdı.

  • Mete07 Mayıs 2021 17:24

    Aynen bu ne lahana ne perhiz, 2 yıldır ertelediginz star rafinerinin 3'uncu taksitinide umarım bu yıl ödersiniz, işleri güçleri yalan dolan, başka şirket olsa bu kadar kâr açıklasa bir hafta tavan giderdi bu tersine gidiyo

  • corleone07 Mayıs 2021 16:27

    beklentinin ötesinde çakıldı