E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPetkim'in cirosu etkilenecek mi?---

Petkim'in cirosu etkilenecek mi?

Petkim'in cirosu etkilenecek mi?
09 Temmuz 2014 - 16:39 borsagundem.com

Türkiye'nin lider petrokimya üreticisi Petkim, yükselen talebin karşılanması için etilen fabrikasının kapasitesini artırıyor

Petkim, fabrikada enerji ve hammadde tüketiminin azaltılmasıyla operasyonel verimliliğin artışını da destekleyecek olan 118 milyon dolarlık yeni yatırımı devreye almak için üretime 105 gün ara verdi.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, temel hammadde üretimi yapan etilen fabrikasındaki yatırımın devreye alınması ve aynı zamanda planlı bakım kapsamında üretime geçici olarak 105 gün ara verilmesinin, kısmi bir ciro kaybı yaratabileceğini ancak şirket bilançosu üzerinde olumsuz etki beklenmediğini belirtti.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 105 günlük bu duruş sırasında bilançonun negatif etkilenmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını da belirterek, '2014 gerçekleşmelerimiz bütçe hedeflerimiz dahilinde devam ediyor. Zaten bu planladığımız bir duruş olduğu için hazırlıklarımızı ve bütçe varsayımlarımızı da ona göre yapmıştık.
Kısmi bir ciro kaybı olabilir gelişmelere göre ama bu çok menfi etkileyecek durumda değildir' dedi.

Sözlerini, 'Bu yatırımın pozitif etkisini Eylül sonu ve Ekim ayından itibaren görmeye başlayacağız' diye sürdüren Korkut, söz konusu yatırımla ülkenin cari açığına önemli katkı yapacak bir tesisi devreye aldıklarının altını çizerek, 'Etilen fabrikasının
kapasitesinin yüzde 13 artması demek, aynı miktarda daha az ithalat yapılması demektir' dedi.

Korkut, yatırımın devreye alınması ile oluşacak kapasite artışı sayesinde yıllık nihai ürün ithalatının 300-350 milyon dolar azalacağını, toplam 22 milyon dolar tutarında 44,000 metreküp daha az doğalgaz tüketileceğini söyledi.

Bu 105 günlük duruş sırasında diğer fabrikaların üretime devam edeceğini ve etilen fabrikasının 15 fabrikadan birisi olduğunu belirten Korkut, 'Biz bununla ilgili hammadde tedarikini mevcut maliyetlerimizi etkilemeyecek fiyatlardan zaten bağlantılarını yaptık.
Orada bir sıkıntımız yok. Diğer fabrikalar üretimlerini sürdürecekler. Bu anlamda herhangi bir kayıp beklemiyoruz' dedi.

KAP'A YAPILAN AÇIKLAMA

Şirketin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, 21 Temmuz'da başlayıp toplam 105 gün sürmesi beklenen duruş döneminde fabrikanın planlı bakımının da yapılacağı belirtildi.

Petkim, 118 milyon dolarlık yatırımla, etilen fabrikası kapasitesini artırırken, aynı zamanda enerji ve hammadde birim tüketimlerini azaltarak üretimde operasyonel verimlilikleri de artırmayı hedefliyor. Yatırımın devreye alınma aşamasına geldiği ifade
edilen açıklamaya göre, 118 milyon dolarlık yatırım ile etilen üretim kapasitesi yüzde 13 artarak yılda 588 bin ton düzeyine çıkacak ve üretiminde enerji ve hammadde birim tüketimleri de azalacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 20,38
En Yüksek: 20,70
En Düşük: 20,20
Değişim 1,90 %
FK: 6,99
PD / DD: 1,01
İşlem Hacmi 1.294.833.680
Toplam Adet: 63.291.074
Ağırlıklı Ort.: 20,47
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • flamenco7210 Temmuz 2014 10:18

    2000 yılındaki Kamu'nun arpalığı petkim ile 2018'deki petkim aynı olmayacak...Özelleştirme ile yaşanan milat ve başlayan yeni çağ, rafineri bitimi ile yerini Petkim'in yakınçağına bırakacak...kanımca