E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPeşmerge taarruza geçti---

Peşmerge taarruza geçti

Peşmerge taarruza geçti
04 Ağustos 2014 - 06:01 borsagundem.com

Kerkük'ün yönetimini elinde bulunduran Kürtler, Musul'a yöneldi. Ancak dünkü çatışmalarda IŞİD Ezidilerin yaşadığı Şengal'e girdi

Irak’ın kuzeyinde Kerkük’ü elinde bulunduran Peşmerge güçleri, Musul’a operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Peşmerge Güçleri Spilka Kuvvetleri Komutanı Abdurrahman Kawrini, önceki gün yaptığı açıklamada, “Musul’u kontrol altına alıncaya kadar durmayacağız” dedi.

Ancak, Irak’ın kuzeyinde devam eden çatışmalar kapsamında Telafer’den kaçan yüzlerce Türkmen ailenin sığındığı Ezidi ilçesi Sincar, dün artık ‘İslam Devleti’ adını kullanan IŞİD’in kontrolüne geçti. Rojava olarak adlandırılan Suriye’nin kuzeyinde bulunan PYD’ye bağlı YPG güçleri de peşmerge kuvvetlerine yardımcı olmak amacıyla Irak’a geçti.
Kawrini, KDP’nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, Peşmerge güçlerinin ağır silah donanımının sağlandığını ifade ederek, “Gerekli olan ağır silahları teslim aldık. Musul’a yönelik kapsamlı bir operasyon için hazırlıklarımız var. IŞİD teröristlerini Musul’dan çıkarmayana kadar operasyonumuz durmayacak” dedi.

Ezidi Kürtler kaçıyor

Kawrini, “IŞİD bu bölgelere saldırıp ele geçirmek istedi. Ancak Peşmergenin karşılık vermesi sonucu ağır bir darbe alarak geri çekildi. Çok sayıda ölü ve yaralıları var” diye konuştu.
Ancak dün Peşmerge kuvvetlerinin bazı bölgelerden geri çekilmesinin ardından, saat 10.00 sıralarında IŞİD kuvvetleri Şengal’e girdi. IŞİD kuvvetleri ilçeye giriş yaparken aralarında ilçeye sığınan yüzlerce Türkmen ailesi ve Ezidi Kürtler, Şengal dağına kaçmaya başladı.
Şengal, Zummar ve KESK kasabalarına bağlı birçok köy de IŞİD’in eline geçti. Zummar kasabasının da dün Sabah saatlerinden itibaren IŞİD güçlerinin kontrolüne geçtiği ileri sürüldü.

Şengal’e bayrağını asan IŞİD, ilçede hakimiyetini sağladıktan sonra Ezidi ve Şiilerin dini mabetlerini bombalarla tahrip etti. Ezidi ve Şii Kürt ve Türkmenler Şengal’den çıkarken Sünni Arap ve Kürtler ilçede kaldı.

‘Barzani de gitti’ iddiası

Öte yandan Nerina Azad adlı Kürt internet sitesi, Kürdistan birliklerinin IŞİD’e karşı büyük ve kapsamlı taarruza geçtiğini ileri sürdü. Haberde “Bizzat Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin komuta ettiği Kürdistanlı Güçler dört bir koldan, ağır silahların eşliğinde Şengal civarında kümelenmiş IŞİD çetelerine karşı saldırı başlattılar” denildi.

Peşmerge güçlerinin, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların tehdidine karşı Musul Barajı çevresinde konuşlandırıldığı öğrenildi. Irak Su Kaynakları Bakanı Danışmanı Avn Ziyab IŞİD’in barajı ele geçirdiği yönünde çıkan haberleri yalanladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)