E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPerakende yatırımcılarda dolar çılgınlığı---

Perakende yatırımcılarda dolar çılgınlığı

Perakende yatırımcılarda dolar çılgınlığı
20 Temmuz 2022 - 15:33 borsagundem.com

Küresel piyasalarda euronun değer kaybetmesi dolara yönelik yatırımcı iştahını artırdı. Ancak uzmanlara göre perakende yatırımcıların dolar tercihi geçen yılın Gamestop çılgınlığını andırıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euronun dolar karşısında alışılmadık derecede düşük seviyelere gerilemesinin ardından perakende yatırımcılar döviz piyasalarında riskli yatırımlar gerçekleştirmeye başladı.

Bloomberg International’ın haberine göre döviz ticareti Wall Street’te genellikle özel ticaret masalarının gerçekleştirdiği işlemler olsa da eurodaki hareketliliğin ardından Amerikalı küçük yatırımcılar da döviz ticaretinin karmaşık dünyasına adım attı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre euro geçtiğimiz hafta 20 yılın en düşük seviyesine gerileyerek dolarla eşit seviyeye ulaşmıştı. Ukrayna savaşı sebebiyle oluşan enerji krizi ve Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz ihracatını durdurma riskinin artması Euro Bölgesi’ni benzeri görülmemiş bir resesyon tehdidiyle karşı karşıya bıraktı. Bu süreçte ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini hızlı bir biçimde artırması doları euroya göre avantajlı bir pozisyona getirdi.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinden 40 yaşındaki bir perakende yatırımcı olan Greg Doscher Ocak ayı sonlarında euroya karşı oluşturduğu açığa satış pozisyonuyla 10.000 dolar topladığını ve %322'lik bir getiri sağladığını belirtiyor. Doscher yükselen enflasyona rağmen, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) FED kadar agresif davranmayacağını ve doları daha da güçlendireceğini savunuyor.

Doscher konuyla ilgili açıklamasında, “Bu çılgın bir deney gibiydi. ABD'de faizler yükselmeye başladıkça, eurodan dolara bir para akışı olacağı oldukça net bir şekilde görülüyordu. Bu gibi durumlar çılgın diferansiyellere sebep olur” diyor.

Yeni perakende yatırım çılgınlığı: Dolar

TD Ameritrade'in Türev Ürünleri Stratejisi Başkanı Shawn Cruz, perakende yatırımcıların ABD Doları’nın gücüne "aşırı odaklandığını" fark ettiğini söyledi. Cruz’a göre dolara yönelik yatırımlar geçen yıl GameStop ve AMD hisselerinde olduğu gibi bir perakende yatırım çılgınlığı halini alıyor.

ABD dışındaki yatırımcılar da harekete geçmiş durumda. 100'den fazla ülkede kullanıcısı olan ancak ABD'de döviz ticareti sunmayan internet bazlı aracılık kuruluşu eToro, Temmuz ayının ilk iki haftasında euro-dolar paritesinde açılan pozisyonların Haziran ayının aynı dönemine kıyasla %79 oranda daha yüksek olduğunu açıkladı. Ayrıca işlem hacminde ise aylık bazda %72'lik bir artış gerçekleşmiş.

eToro Küresel Piyasalar Stratejisti Ben Laider konuyla ilgili açıklamasında, “Euro-dolar paritesi, küresel döviz piyasalarındaki son noktadır ve perakende yatırımcıların talebi bu sınırın sonuna kadar geldi. Bu yıl birçok piyasanın serbest düşüşe veya durgunluğa geçmesi yatırımcılar için sınırlı fırsatlar bıraktı. Ancak ABD Doları bu fırsatlardan birisiydi ve perakende yatırımcılar buna cevap verdi” ifadelerini kullandı.

Cruz, yatırımcıların güçlü doların ABD merkezli teknoloji şirketlerini zarara uğratacağına yönelik hamle yaptığını belirtiyor. Bu yatırım stratejisine göre teknoloji devleri doların değer kazanmasıyla birlikte yurtdışı bilançolarının büyük bir kısmını kaybedecek. Perakende yatırımcılar ayrıca ABD Doları üzerinden fiyatlanan ve dolar güçlendikçe düşen emtia fiyatlarında da aşağı yönlü baskı oluşturacağına dikkat çekti.

Döviz piyasalarına yatırım yapmak isteyen perakende tüccarlar genellikle borsada işlem gören ürünleri veya bu ürünlerdeki opsiyonları kullanıyor. Örneğin, Euro Bölgesi'ndeki zayıf büyümeden zarar görmesi muhtemel olan Avrupa hisse senetlerine karşı bahis oynamak için opsiyon sözleşmelerini kullanabilir.

Alıcılar dikkatli olmalı

Finans uzmanları, döviz piyasasına girmenin, para birimlerinin doğal volatilitesi nedeniyle riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Independent Advisor Alliance'ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli'ye göre, döviz ticaretinde alım satımlarda dikkatli olunması yönündeki uyarılar geleneksel finans piyasalarına göre daha fazla önem taşıyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi, Damped Spring Advisors'ın CEO'su Andy Constan'a göre, bir diğer konu da perakende yatırımcılar arasında geride kalma korkusuyla (FOMO) işlem yapma potansiyelinin daha yüksek olması.

Euro Salı günü bir kez daha doların üzerine çıktı ve piyasalar Avrupa Merkez Bankası'ndan daha agresif bir faiz artırımı ihtimalini hızlı bir şekilde satın aldı. Constan konuyla ilgili açıklamasında, “Euro halihazırda çok fazla düştü. Bu sebeple piyasaya girip kâr etme süreci çoktan gerçekleşti. Euro için bu seviyede ayı piyasası trenine binmek iyi bir fikir değil” ifadelerine yer verdi.

BofA, doların güçlü kalmaya devam etmesini bekliyor

 

Dolar 17,50 lira üzerindeki seyrini koruyor

 

Küresel borsalarda ‘resesyon’ rallisi

 

Zor piyasa koşullarında yapmamanız gereken 4 hata

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emre20 Temmuz 2022 22:12

    Yılsonu 27 lira olacak. Neden almayalım. Türk lirası cepte faizde eriyip gidiyor.

  • Sesli Düşünce20 Temmuz 2022 18:38

    Ülke savruluyor, yönetilemiyor, insanlar normal yaşam standardını kaybetti, durmak bilmeyen zamlar vatandaşın umudunu yok etti, marketlerde etiketler adeta yazboz tahtasına dönmüş insaf ve vicdan sınırını aşmıştır, kiralar ev fiyatları abuk subuk rakamlarda istanbul da en düşük kira asgari ücret düzeyinde , bu gidiş gidiş değil 50 yıllık hayatımda böyle rezalet görmedim, bu gidiş gidiş değil.

  • Pusula 20 Temmuz 2022 22:42

    Sen bir reenkarnasyon ürünüsün anladık anladık da Ak Partiden Önce tarih kaç, önceki konum nedir :))

  • Yorum20 Temmuz 2022 16:56

    İnsanlar parasını korumak için ne yapabilir? Borsada birkaç hisse dışında küçük yatırımcı zararda. Bazı hisselerde bekleyenlerin parası inanılmaz zarar yazdı. Asıl yatırım aracı borsa olması gerekirken, insanları yanlış yönlendiren ekonomi politikalarını doğru uygulamayanların Kkm politikalarında ki faize para yetişmiyor. İnsanlar neden dolar alıyor ifadesi yerine, onları iştahla dolar almaya yönlendiren sebepler araştırılmalı. Borsada yatırımcı batıyorsa uzun yıllar zararda bekliyorsa, parasını korumak için dolar alır? niye borsaya gelsin?